…komjölksprodukter

Brunvita kor som betar på en äng vid ett skogsbryn.Jag avstår helst helt från komjölksprodukter idag – men jag har i princip ätit alla former och sorter av mejeriprodukter när jag vuxit upp.

Från början tog jag bort dem för att jag tyckte att de förvärrade smärtan i min tarm, men reaktionen var även ett tydligt resultat i mitt intoleranstest.

Jag har läst, känt efter själv i kroppen, gått på föreläsningar och kurser för att lära mig mer – därför väljer jag nu att avstå, det är det fina med medvetna val.

Jag vill börja med att citera Steven Acuff:
“Om kalcium i komjölk vore så bra för vårt skelett, hur kommer det sig då att benskörhet är så utspritt i ett land där man dricker så mycket mjölk? ”

* * * * *

* Det verkar dessvärre inte stämma att våra ben blir starka av mjölk, eftersom vi människor har inte kan att ta upp kalcium och tillgodogöra oss detta. Det finns kalcium i komjölken, men det kräver en “transportör” i form av D-vitamin för att kunna tas upp, och det finns bara syntetiskt vilket inte är detsamma som naturligt D-vitamin.

*  Komjölk innehåller starka proteiner – kasein – vars egentliga syfte är att få kalvar att växa så fort som möjligt, så att de kan stå på sina egna ben. För oss människor är kasein en stark allergen och det är inte ovanligt att detta protein provocerar immunförsvaret och tarmarna till autoimmuna reaktioner – när förvirringen blir total och immunförsvaret angriper det kroppen inte känner igen.
Det kan leda till otaliga inflammatoriska processer som allergier  och astma.

* Eftersom komjölken i grunden har en biologisk funktion, nämligen att ungarna ska få mjölk till de kan äta själva, är detta protein så starkt att kalvar diar till de har sin tredubbla födelsevikt, sedan slutar de. Vi människor har vår tredubbla födelsevikt vid ett års ålder, ändå fortsätter vi att dricka komjölk.

* Mjölksockret – laktos – ställer också till besvär i tarmen, många känner att det skapar “gaser” och obehag i magen. Få av oss har enzymet laktas i tarmen, vilket hjälper till med att bryta ner laktos, men ämnet har även kopplats till hjärtinfarkt och  stroke.

* I de “laktosfria” produkterna hettas mjölken upp så mycket i processen att proteinerna blir inflammatoriska, mer än de var innan. Det är en varningsklocka, eftersom vi definitivt bör akta oss för ämnen som gynnar inflammatoriska processer, vilka kan leda till andra obalanser.

* I framställningen av mjölk pastöriseras komjölken, vilket innebär att den hettas upp för att ta död på eventuella bakterier och mikroorganismer, men i processen vrids proteinerna så att de är svåra för våra kroppar att hantera – vilket också kan innebära inflammation med allergireaktioner som följd.

* Dessutom är komjölken homogeniserad, vilket innebär att fettet finfördelas för att inte bilda ett lager på ytan – men när fettmolekylerna slås sönder innebär det att det härsknar lättare. Vi bör definitivt inte äta eller dricka fetter som är instabila, eftersom det då kan härskna inuti oss

* Komjölksprodukter skapar inre fukt i kroppen, enligt kinesisk medicin.
Det kan jämföras med en sommarstuga som stått och blivit kall och blöt under vintern, fast inuti oss själva. Det skapar frusenhet, slem och kan vara en grogrund för många andra obalanser som matsmältningsproblem, en känsla av att det mesta är tungt och går långsamt.

* Komjölk har antigenstruktur som blodgrupp B, vilket innebär att om någon blodgrupp skulle tåla komjölk bättre, så är det just B. För oss andra innebär det en liten “blodtransfusion” att dricka komjölk. För min blodgrupp (A) innebär komjölksprodukter snarare tarmförruttnelse, eftersom jag saknar flera enzymer för att hantera kaseinet på ett bra sätt.

* Barn under ett år bör inte få i sig mjölkprotein (kasein) över huvud taget, eftersom man vet att det skadar njurarna på nyfödda barn.

* Barnläkare Dr Frank Oski argumenterar starkt för att man ska låta bli mjölk i sin bok “Don’t drink your milk”.

Källa: Steven Acuff

* * * * *

Vill du lära dig mer om läkande kost för dig, genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.