Tillagningsmetoder…

Många växter – bönor och baljväxter, sädesslag samt nötter och frön – innehåller försvarsämnen som kan vara skadliga för oss människor, men fungerar utmärkt i naturen som skydd – mot skadedjur, svamp och bakterier, samt för att inte gro för tidigt… för växtens överlevnad, helt enkelt.

När dessa ämnen följer med in i våra munnar och in i våra kroppar, är de alltså inte längre så utmärkta. De påverkar balansen i människokroppen, genom att blockera vissa av våra funktioner, vilket innebär onödiga slitage på organ och olika processer;

* Bönor och baljväxter innehåller bland annat lektiner, saponiner och fytinsyra som bland annat provocerar immunförsvaret och skapar gaser.

* Glutenfria sädesslag innehåller fytinsyra, som blockerar mineralupptaget, vilket är viktigt – bland annat för att vi ska ha ett stabilt skelett, men mineralerna är delaktiga i de flesta av våra kroppars funktioner.

* Nötter och frön innehåller enzymhämmare och fytinsyra som saboterar matsmältningen och blockerar mineralupptaget.

* Även vissa grönsaker innehåller diverse naturliga skyddsämnen för sin överlevnad. De bör behandlas och tillagas skonsamt, för att ge kroppen den bästa förutsättning för hälsa.

Genom korrekt hantering och tillagning av dessa råvaror och livsmedel, kan man avlasta kroppen från slitage och belastning.

Det handlar också om att tillaga maten i rätt kärl och använda rätt förvaring, vilka köksredskap och material man använder.

Det kan vara lockande att strunta i allt detta och helt enkelt hoppa över, men i förlängningen är det en god idé att hjälpa kroppen till balans – det handlar egentligen om planering, struktur och tålamod.

Det är åtminstone min hälsa och balans värd, anser jag.

Är du intresserad av en individuell kostrådgivning kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.