…tillaga bönor & baljväxter

Ofta hör jag orden “usch, jag blir så gasig i magen av bönor och baljväxter” och det är relativt vanligt, men även ett tecken på felaktig tillagning som leder till försvårad matsmältning och gasbildning i tarmen.

Gröna mungbönor i ett turkosfärgat fat.Bönor och baljväxter en fantastisk del i kosten – om vi tillagar dem rätt.

De innehåller bland annat proteiner, kostfibrer och mineraler som kan vara väldigt fördelaktiga för hälsan.

Det är optimalt att blötlägga bönor och baljväxter i 24 timmar, för att bli av med lektiner och saponiner (bitterämnen) vilka är växternas naturliga skydd mot skadedjur, mögel och andra hot i naturen – och kan skapa obehag inom oss, som gaser eller svårigheter att smälta dem.

Eftersom vi människor inte har “skydd” i våra kroppar för de ämnen som skyddar växterna, måste vi se till att komma runt dem, för att även kunna ta till oss de nyttiga ämnena för vår ämnesomsättning.

Och 12 timmars blötläggning är bättre än ingen alls, vilket betyder att bönorna  eller baljväxterna antingen läggs i blöt över en natt (medan du sover) eller från morgon till kväll (medan du är på jobbet) – man behöver alltså inte sitta och titta på den långsamma men nödvändiga processen, bara att planera in momentet i vardagen och sedan komma ihåg det. Känn sedan efter om det är “lugnt” inom dig eller om du ska prova på 24 timmars blötläggning nästa gång.

Röda linser i glasburk med vitmjölkigt vatten.När bönor och baljväxter – särskilt linser – blötläggs, kan vattnet bli “mjölkigt” på grund av saponinerna, det är också de som “skummar” vid kokning – därför det är viktigt att skölja linserna ordentligt tills vattnet bli helt klart, för att belasta kroppen i minsta möjliga mån. Ibland handlar det om att skölja fem, sex gånger…

Röda linser i glasburk med klart vatten.…men när det slutligen blir klart kokas linserna i det rena vattnet, vilket gör att vi kan smälta linserna lättare och det minskar gasbildningen i tarmen.

Observera dock att enligt blodgruppskosten skiljs bönor, baljväxter och linser åt beroende på blodgrupp. Till exempel har blodgrupp A lättare än blodgrupp O att ta till sig linser, med tanke på lektinerna, och kanske kan det även vara där problemet ligger om du känner att du inte mår bra – blir gasig – av vissa sorter.

Blodgruppskosten är dock inte ristad i sten eller en obestridbar sanning, men väl en tänkbar del i helheten, ta till dig det du själv tror på och hur du mår. Känn alltid efter inåt – vad säger din kropp till dig…?

Ännu en anledning till att bli “gasig” av bönor och baljväxter, är att de innehåller oligosackarider, en form av kolhydratbindningar som står emot våra nedbrytningsenzymer i tarmen. De fortsätter ner i tjocktarmen, precis som kostfibrer, och skapar där diverse gaser. Därför kan det vara intressant att notera vilka bönor och baljväxter som anses vara kompatibla med sin egen blodgrupp, åtminstone har jag upplevt att det gör skillnad för egen del.

Genom att blötlägga och koka bönor, baljväxter och linser på egen hand får man i sig mesta möjliga näring. Bönor på burk är förmodligen inte blötlagda innan de kokas, dessutom har de ofta ett högre GI-värde än om du kokar dem själv. Och blodsockret är fördelaktigt att hålla lågt, så att kroppen förblir balanserad.

Dessutom är bönor och baljväxter några av de billigaste livsmedlen vi kan äta.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.