…tillaga nötter & frön

En del av den naturliga “överlevnadsprocessen” hos nötter och frön, är dess förmåga att kunna passera intakta genom fåglars tarmkanal. De faller till marken med avföringen, letar sig ner i jorden och får nya buskar eller träd att gro, vilket skapar flera nötter och frön. Om och om igen.

Blötlagda solroskärnor i glasskål, bredvid en skål med salt.Vi människor kan inte heller bryta ner dessa ämnen i vår tarmkanal, eftersom de är enzymhämmare.

För oss gäller istället att blötlägga dem i saltat vatten i cirka 12 timmar, vilket drar ut dessa ämnen.

Annars riskerar vi att försämra den egna matsmältningen, som kanske redan är nedsatt på grund av stress och andra orsaker, ytterligare. Och det är ju tänkt att vi ska lära oss att stärka kroppen.

Utspridda valnötter på plåt i ugnen.När nötterna och fröna har legat blötlagda, torkas de på en plåt i ugnen, det tar ett par timmar i cirka 80 grader. Därför kan det vara en fördel att göra en hel “laddning” på en gång, och förvara dem i en glasburk i kylen. På så sätt håller de längre, eftersom det är enkelomättade fetter i nötter och frön som vi ska vara försiktiga med.

Tänk bara på att nötter och frön även innehåller omega-6 fettsyror, vilket kan driva inflammatoriska processer. Så ät en näve åt gången, vilket är ungefär så mycket som våra förfäder kunde få ihop per portion genom att slå sönder de hårda skalen med en sten, för att ta vara på de nyttiga vitaminerna, mineralerna och omega-3 fettsyrorna.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.