…tillaga grönsaker

För det första – prioritera ekologiska grönsaker så långt det är möjligt.

Närbild på en bit rödlök, gul citron, grön lime, vit vitlök, avokado och jordärtskocka.Det kretsar frågor kring vad som är ekologiskt, biodynamiskt och kravodlat eller inte idag, kan man lätt bli trött på debatten, men som en vän sade;
Jag äter hellre 90% rätt än 100% fel
och det håller jag med om.

Det är särskilt viktigt för att minimera miljögiftiga ämnen och kemikalier som faktiskt kan förekomma i gödsling av odlingar.

Men, när det handlar om grönsaker gäller det även att undvika ämnen som hämmar sköldkörtelns funktion – särskilt råa sådana.

Goitrogener finns bland annat i växter som ingår i korsblomsfamiljen, i kålväxter som kål, broccoli, brysselkål, blomkål, kålrot och ruccola, men även krasse, rädisa, senap och pak choi, samt sojabönan – och de hämmar sköldkörtelns upptag av jod.

Goitrogenerna oskadliggörs genom att hettas upp, så tillaga alltid kålfamiljen och undvik att äta den rå, för att hjälpa och stödja sköldkörteln.

Vidare är det fantastiskt bra att tillaga grönsaker i ugn, steka dem försiktigt i kokosfett eller ångkoka dem. Tänk dock på att kokta rotgrönsaker kan höja insulinpåslaget, eftersom det höjer GI-värdet hos grönsaken, men det går att balansera med intag av hälsosamma fetter.

Är du intresserad av läkande kost för dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.