…socker

Personligen valde jag bort socker för att jag insåg att jag inte kunde hantera det. Varken godis eller andra sötsaker, läsk eller alkohol.  På riktigt. Och det var en hemsk insikt, men det var väl ingen större chock.

Närbild på åtta stycken sockrade geléhjärtan i en hög.

Om jag åt eller drack någonting sockrigt så var det som att sätta i mig nyladdade batterier, jag ville dessutom ha mer socker när det väl gick ur mitt blod – och så var karusellen igång. Med godis, kakor och bakverk, läsk och annat som var gott i en enda jakt på sockerkickar, hur mycket jag än ville stå emot.

Du kan läsa mer om mitt eget socker-ståhej under rubriken “Mitt insulinpåslag“.

Det finns oerhört mycket att säga om detta giftiga ämne, som blivit en drog för så många, men jag överlåter det till Ingrid Franzon. Skapa din egen uppfattning.

* * * * *

“Medelsvensken äter mer än det rekommenderade sockerintaget, trots att Livsmedelsverket länge uppmanat oss att dra ner på socker.

När vi säger socker tänker de flesta av oss på vitt strösocker eller sockerbitar. Men vår kost innehåller i genomsnitt 25% socker och större delen av det döljer sig i maträtterna.

Det finns sex olika typer av socker: fruktos, galaktos, laktos, glukos, maltos och sackaros. Vitt strösocker kommer från sackaros, som är gjort av sockerrör eller sockerbeta. Socker finns naturligt i framförallt frukt och grönsaker, men då tillsammans med fibrer och näringsämnen och kroppen måste jobba mer för att omsätta socker till energi.

Män äter mer socker än kvinnor, men barn är de största gottegrisarna. Sötsuget ser även ut att ha en geografisk aspekt. Smålänningar äter mest socker, stockholmarna minst.

Söta drycker ger inte heller någon mättnadskäsnla, så du kan dricka mer och mer utan att egentligen bli mätt.

Felaktiga matvanor ökar risken att dö i förtid och WHO rekommenderar att vuxnas sockerintag inte bör överstiga 50 gram per dag. För barn gäller det ett procentuellt mindre antal gram.

Raffinerat socker stör sockerbalansen i kroppen och kan med åren leda till hypoglykemi – lågt blodsocker, det metabola syndromet och förstadiet till åldersdiabetes. Numera heter det diabetes typ-2 och drabbar allt fler unga människor. Det kan också leda till förhöjt kolesterol, högt blodtryck och höga triglyceridhalter.

Socker är beroendeframkallande och ökar suget efter godis och andra sötsaker. Det har inget näringsvärde annat än kalorier och orsakar övervikt och en ökad risk för sjukdomar som diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer. Socker leder till karies, bidrar till en överebelastning på bukspottkörteln och binjurarna och gynnar jäsning och svampöverväxt i tarmen som leder till tarmbesvär.

Varje gång du äter socker sänks immunförsvarets aktivitet i fyra timmar.

Hyperaktivitet, retlighet, humörsvängningar, depression och oro kan bero på ett högt intag av socker. Dessutom påverkar socker näringshalter av mineraler, bland annat krom, B-vitamin och C-vitamin. Det inverkar på de vita blodkropparnas funktion, försvagar muskler och bidrar till utmattning.

Vill du undvika socker gäller det att granska varuetiketterna noga, eftersom socker har många olika namn. Kom ihåg att “-os” betyder att namnet är en sockerart, till exempel fruktos, sukros eller glukos.

Svenska läkare och och forskare vill ha skatt på läsk och godisprodukter för att få bukt med den ökande fetman i Sverige.
‘Godis och läsk, som tidigare varit festmat har blivit vardagsmat. Beroendet är så starkt att det kan liknas vid en alkoholists’, berättar Charlotte Erlansson-Albertsson, forskare i aptitreglering och Carl-Erik Flodmark, barnläkare.

För att få stopp på det ohejdade godisätandet och fetman, som drabbar allt yngre, vill de införa en extra skatt på godis och läsk. De föreslår också storleksstopp på godisförpackningarna och förbud mot godisförsäljning i skolorna.
De anser att det är samhällets skyldighet att begränsa tillgången på dessa varor. Samtidigt vill de sänka priserna på frukt och grönt och uppmuntra oss att äta dessa istället.”

Källa: Kanariefåglarna ryter, Ingrid Franzon med Margareta Dahlberg

* * * * *

Vad anser du? Är sockerkonsumtionen samhällets ansvar eller är det egentligen vårt eget och upp till var och en att handskas med?

Vill du lära dig mer om läkande kost för dig, genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.