…kaffe, svart & grönt te

En hög mugg svart kaffe och en mugg med kaffe och mjölk.När jag blev sjuk och lärde mig vad kaffe gör mot kroppen slutade jag bums. Att det finns koffein i kaffe är många med mig medvetna om och att det “inte är bra”.

Men vad är koffein? Och hur påverkar det egentligen människokroppen?

Egentligen är det växtens eget “gift”, ett skyddsämne mot skadedjur, svamp och bakterier – som vi även väljer att dricka, upp till flera koppar varje dag.

Faktum är att koffein i kaffe är en av det starkaste gifterna vi kan tillföra våra kroppar och dess motsvarighet finns även som tein i svart, grönt och vitt te, även om det inte är fullt lika starkt som koffeinet i kaffet. Det räckte för mig.

Det sägs att kaffe är bra för matsmältningen och ämnesomsättningen, likväl som grönt eller vitt te har bra antioxodanter – men i min värld överskuggar koffeinets inverkan på nervsystemet och stresspåslaget på binjurarna allt annat. Eftersom jag inte kan bortse från det, väljer jag helt enkelt att avstå.

Men kaffe är ju någonting som så länge funnits i vår kultur, det har ju blivit så vardagsvanligt för oss i Sverige – så uppskattat och trösterikt, uppiggande och tryggt för oss att det negativa inte spelar någon roll.

Eller så är det så att vi inte vet hur mycket det påverkar vår kropp och hälsa.

Vill du veta mer, kan du läsa här om olika former av koffein.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.