…peppar, aubergine, physalis (kapkrusbär), tobak och gojibär har åtminstone en sak gemensamt. De ingår i solanumgruppen, eller familjen potatisväxter.
Kanske har du hört talas om att du inte ska äta potatis som blivit grön av solljuset, inte ens skära bort den del som är grön utan helt avstå? Anledningen är att det gröna området är klorofyll, men vi ser det som ett gift – solanin – ett ämne man inte bör inte ha i kroppen alls. Det är i alla fall min syn på saken.
Men sanningen är att detta “gift” solanin (“väldigt giftigt för människor och djur, även i små doser”) finns i dessa råvaror hela tiden – även när det inte är grönfärgat, och det är ingen hemlighet.
Växtfamiljen heter Solanaceae och jag säger oftast “potatisväxter“ eller “Solanum” i kurser och med klienter. Men de heter även nattskatteväxter eller nattskuggeväxter (efter tyskans “nachtschattengewächse” och engelskans “nightshades“ och via länkarna finns mer info, på tyska och engelska).
Tomat, potatis, paprika samt övriga grönsaker, rotfrukter och bär som ingår i solanumgruppen eller nattskuggeväxter, påverkar människans nervsystem, mitokondriemembran och leder (se nedan). Bland annat.
Solanin är växtens eget skydd mot skadedjur, svampar och bakterier till hjälp för sin egen överlevnad i naturen. Det är en glykoalkaloid – en giftig kemisk förening – som egentligen inte borde finnas i mänskliga kroppar. Det blir en belastning.
Men än en gång är vanans makt så stark, vi har så länge levt på olika former av potatis i vårt land att det blivit en självklar stapelvara. Solmogna tomater och krispig paprika likaså. Att solanin sedan påverkar nervsystemet, blir det månne sekundärt? I dagens samhälle är det frågan om vi har “råd” att låta nervsystemet tyngas ner, vi bör egentligen vara alerta och pigga för att tänka klart, utan att behöva ta till stimulantia som koffein eller socker för att få en kick.
Förr i tiden kallades stressade och utbrända personer för just “nervklena” och som det ser ut i samhället idag bör vi göra allt i vår makt för att stärka nervsystemet, tålamodet och uthålligheten – absolut inte tvärtom.
Vid obduktioner har man funnit mätbara gifter i levern (se i stycket “Other Glykoalkaloids in Potato Tissues” mot sluten av texten i länken nedan) efter hög konsumtion av nattskatteväxter, det tål att tänkas på. Och ju yngre barn som äter potatis i form av chips eller pommes frites, desto värre.
“Potato Glycoalkaloid Toxicity: Solanine” – Andrew Montario, Cornell University
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Här finns några fler artiklar i ämnet om du vill fördjupa dig ytterligare:
“Solanine Poisoning“ – British Medical Journal, 8 december 1979
“Review of Toxicological Literature“ – Raymond Tice, Ph.D. Integrated Laboratory Systems, februari 1998
“Solanine and Chaconine“ – Dr T. Kuiper-Goodman and Dr P.S. Nawrot Bureau of Chemical Safety Health and Welfare Canada Ottawa, Ontario, Canada
“Solanine poisoning from potatoes“ – FDA Poisonous Plant Database, 1960
…det finns inget som visar att icke-nattskatteväxter innehåller solanin.
* * * * * * * * * * * * * * * * *
Detta tåls verkligen att tänka på… om inte för oss vuxnas skull, så för barnens.
Jag har själv vuxit upp på dessa råvaror, men bara att tex potatis, aubergine och paprika innehåller en form av växtgifter, såg jag som tillräckligt allvarligt för att släppa taget om det. Visst kan jag sakna potatis, pommes frites och chips, men det innebär inte att jag tycker att det är värt slitaget. Jag har hittat mer hälsosamma alternativ på andra sätt.
Min absoluta favorit soltorkade tomater är ett minne blott, men det spelar ingen roll. Tomater innehåller dessutom inflammatoriska lektiner och att äta dem kan definitivt bidra till reumatisk värk i leder. Eftersom jag hade min läckande tarm valde jag också bort tomater. Ketchup, tomater och socker, avstår jag gärna.
Läs gärna här om hur nattskuggeväxter påverkar leder, på westonaprice.org: “Problems from these Popular Foods Exposed to the Light of Day“ (och om engelskan är svår, översätt den med Google Translate).
“For those of you who think you have tried “everything” for your arthritis pain, tried this and tried that but haven’t tried avoiding nightshades — in my opinion, it’s something you do need to try.”
(“För de av er som tror att du har provat “allt” för din artritsmärta, provat det ena och det andra, men har inte försökt undvika nattskatteväxter – enligt min åsikt, det är något du behöver för att prova.”)
Här är en annan studie: “Tomatoes Trigger Gout Pain” (“tomat triggar giktsmärta” direktöversatt, klicka gärna och läs själv).
Personligen vill jag inte låta det som är gott få gå före min hälsa.
Och lykopen då i tomater, som ska vara så nyttigt? Antioxidanten förekommer även i aprikoser, nypon och granatäpple – utan solaninets påverkan på kroppen. Men även livsmedel som inte är röda kan innehålla lykopen, som sparris eller persilja. Bättre, tänker jag.
Jag reagerade själv på smaken av gojibär redan innan jag visste att de hörde till solanumgruppen, att de kändes lite frätande, men jag har å andra sidan valt bort så mycket nu att smakerna blir starkare och naturligare. Förut kände jag inte av nyanser på samma sätt, mina smaklökar var “bedövade” av socker och tillsatser.
Idag kan jag leva utan potatisgratäng, tomatsalsa och chilipeppar. Visst, blir jag bjuden på middag, så skyr jag det kanske inte som gluten från vete, korn och råg eller fläskkött, men jag äter det oerhört sällan eftersom jag vill avlasta min kropp, sedan jag har fokuserat på att läka ihop min läckande tarm.
Vill du släppa vissa livsmedel och söker stöd i förändringen…?
Är du intresserad av läkande kost för just dig, genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.
Varmt välkommen!