…sojaprodukter

Sojabönan har framställts som ett självklart vegetabiliskt alternativ till animaliskt protein, och idag finns den både som dryck, rostade snacks, färsk och som alternativa köttbitar på marknaden.

Därför känns det kanske jobbigt nu att läsa att sojaprotein blockerar sköldkörtelns funktion.

För sköldkörteln är central och väldigt viktig för hormonbalansen i kroppen, plus att den ofta är tungt belastad av bland annat miljögifter, så det är viktigt att inte tynga ner den ytterligare.

Att släppa sojabönorna och stärka sköldkörtelns funktion med jod, till exempel i havsalger, är ett bättre val.

Dessutom innehåller sojabönan starka allergener, vilket innebär att det finns vissa proteiner som kan provocera kroppens immunförsvar till “förvirring”, som framkallar allergier eller intoleranser.

För mig var det inte helt märkligt att sojabönan inte var okej för mig, jag kunde känna av när jag åt soja att det brände på tungan av yoghurtvarianten, att dryckens bismaken var konstig och att de rostade och saltade snacksen liksom “fastnade” i halsen – i höjd med sköldkörteln. Ibland talar kroppen tydligt.

Till saken hör att jag äter i stort sett allt, men i det här läget kände jag intuitivt att det inte var bra för mig.

Sojabönan innehåller fytinsyra, vilket är ett skydd för växten att inte gro för tidigt och dessutom slippa angrepp från skadedjur, svamp och bakterier. Detta ämne påverkar oss eftersom det blockerar vårt mineralupptag – som järn, zink, kalcium och magnesium – och därmed kan bidra till både benskörhet och andra mineralbrister i kroppen.

Sojabönan innehåller dessutom fytoöstrogen, vilket är en motsvarighet till växternas kvinnliga könshormoner. Därför är det viktigt att små flickor inte äter sojaprotein, eftersom de kan komma in i puberteten tidigare än det är menat, och det är ännu viktigare att små pojkar inte äter något som liknar kvinnliga könshormoner – för sin utveckling.

Män gör naturligtvis som de vill, men jag skulle inte rekommendera att män äter kvinnliga hormoner, inte heller fytoöstrogen som finns i öl. Fast där heter det hopein och finns i humle.

Hmm, men hormoner ska ju vara bra vid klimakteriet?” tänker du kanske nu. Det är ett argument, men å andra sidan tar läkare omedelbart bort hormoner i annan form om man får cancer – eftersom hormoner kan gynna cancerbildning.

Som med allt annat, känn efter inåt själv om du tvekar. Låt tanken marinera i några dagar och gör sedan det som känns rätt för dig. Jag råder dig absolut inte att ändra din medicinering eller gå emot din läkare, utan att kanske snarare välja bort den kost som tynger ner viktiga kroppsfunktioner.

Själv har jag valt bort allt som har med sojabönan att göra, förutom produkter som är fermenterade, som misopasta och Tamari, vilket innebär att sojabönan genomgått en två år lång jäsningsprocess som minimerar fytinsyran, även om det finns lite fytoöstrogen kvar.

Dessa produkter använder jag som smaksättare i maträtter, om än sparsamt.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.