Blodet

Blodet består av röda och vita blodkroppar, blodplättar och blodplasma. Och det är otroligt värdefullt att ha i balans, både dess omlopp och tryck.

Närbild på en blodröd ros och tre rosenknoppar.Det är nämligen blodet som förser hela kroppen – ner i minsta cell – med syre, och det är en förutsättning för att vi ska kunna leva.
Vi kan klara oss utan mat i flera veckor och vätska i några få dagar – men utan syre i bara fyra minuter kan hjärnan förändras för alltid…

De röda blodkropparna är överlägset flest till antalet. Den röda färgen får de av ett järnrikt protein, hemoglobin, som binder till syre, vilket innebär att det fraktar syret in i kroppen och koldioxid (restprodukten när syret tagits upp i cellerna) ut ur kroppen med utandningsluften.

Utbytet av syre och koldioxid sker längst ner i lungornas botten, via alveolerna (lungblåsorna) där koldioxiden alltså lämnar kroppen med utandningen och friskt syre sprider sig till varje cell genom en inandning.

Därför är de långa djupa andetagen så renande och välgörande för kroppen.

Blodet förser hela kroppen med friskt syre och pumpar genom hjärtat oavbrutet, kvinnor har 4-5 liter blod i kroppen och män 5-6 liter.

En annan sak som blodet hjälper till med är immunförsvaret, en del av det består av de vita blodkropparna i blodet. (Tarmslemhinnan är en annan viktig del av immunförsvaret, men just här handlar det om blodet.)  Deras uppgift är att skydda kroppen mot främmande ämnen och ta hand om bakterier och virus innan de kan göra någon skada.

Vi har olika “uppställningar” av försvar i blodet, beroende på blodgrupp och därför förordar jag att äta efter den blodgruppskost som passar kroppen bäst. Detta är särskilt för att slippa de lektiner som kan bli besvärliga för kroppen att hantera, samt att de vita blodkropparna slipper kämpa emot “inkräktare” mer än nödvändigt. Näringen ska ju ge energi, inte ta den ifrån oss.

Blodplättarna hjälper främst till när vi skär oss eller gör oss illa, de innehåller ämnen som gör att blodet koagulerar (stelnar) så att blödningen stannar upp.

Blodplasman är en svagt gul vätska med massor av proteiner som fraktar alla dessa röda och vita blodkroppar samt blodplättar runt i kroppen.

Förutom att transportera syre, fraktar blodet även näringsämnen efter matsmältningen samt otaliga former av hormoner till cellerna i kroppen.

En annan sak av vikt att tänka på, är att blodet alltid måste ha ett pH-värde som ligger mellan 7,38-7,42. Annars kan det blir för surt (acidos) eller för basiskt (alkalos) – man pratar om syra/bas-balansen.

Det är dock vanligare med försurade kroppar idag, med tanke på att så mycket av den kost vi äter idag är syrabildande – dessutom är stress syrabildande i sig. Det är viktigt att tänka på denna balans, syran kan nämligen inte lämna kroppen utan att neutraliseras med basiska ämnen, så för att bli av med syran ur blodet placeras de små kristallerna hellre i muskler och leder, vilket kan leda till värk.

Men det kanske största problemet med blodet att handskas med, är det som händer när vi äter till exempel socker, sötsaker, snabba kolhydrater och frukter (men även dricker alkohol i alla former, eftersom det är flytande socker) – nämligen insulinpåslaget.

Insulin är det nyckelhormon som “låser upp” celler och muskler för att släppa in sockret, men den dag vävnaderna säger “stopp” har sockret ingenstans att ta vägen och cirkulerar i blodet. Det är skadligt för både blodkärl och organ, eftersom de inte är skapade för att omges med sött blod, det kan dessutom utveckla både insulinresistens, fetma och diabetes.

Att vara rädd om sig själv är att vara rädd om sitt blod.

Vill du veta hur du kan äta läkande kost för att hjälpa din kropp, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.