…lakrits

Lakrits har varit en av mina älsklingsämnen… precis som choklad.

Men nej, jag äter inte något av det längre. Tyvärr.

Jag hade tidigare hört om att de som ätit “överdrivet” mycket lakrits blivit sjuka och fått problem med hjärtat eller nåt sånt, men hade ingen aning om hur och varför. Men nu ska jag försöka förklara vad det är som händer i kroppen.

Det finns ett ämne i lakrits som heter glycyrrhizin, det är en saponinglykosid  som finns i rötterna. I genomsnitt 5-9% av lakritsrötterna består av just glycyrrhizin, som är femtio gånger sötare än socker. Bara en sån sak. Femtio.

Saponinglykosid, alltså.

Saponiner är kemiska substanser från växtriket som har egenskapen att de löddrar när de löses i vatten, ordet sapo kommer från latinets “tvål”. Det finns även i bönor och baljväxter, som skummar vid kokning.

Saponinerna liknar glykosider kemiskt sett, och glykosider är substanser som är uppbyggda av socker bundet till en annan substans – aglykon. Många medicinskt aktiva substanser är glykosider.

Nu blev det lite överkurs här, men det förtydligar ändå hur ämnet glycyrrhizin påverkar kroppen.

Saponinerna påverkar det osmotiska (vätske-) trycket i cellerna, och i förlängningen eller värsta fall kan det orsaka hemolys och kan därför vara giftigt för oss. Vid hemolys spricker de röda blodkropparna av trycket och kan skapa en blödning.

Strukturen och fysiologiska effekter av glycyrrhizin är relaterade till bland annat aldosteron. Aldosteron är ett mineralkortikoid – ett ämne som ingår i kroppens system för reglering av blodtryck och osmosreglering.

Aldosteron ökar återupptaget av natriumjoner från urinen i njurarna och från chymus (bearbetad mat) i tjocktarmen och tunntarmen, vilket i sin tur ökar blodvolymen och det totala blodtrycket, genom osmos.

Överdriven mängd av detta i den mänskliga kroppen kan bli katastrofala.

Hänger du med? Konsumtion av lakrits och ämnet glycyrrhizin påverkar produktionen av aldosteron i binjurebarken (vilket ger ett stresspåslag), som reglerar vätskebalansen i kroppen och cellerna, samt att det i sin tur kan leda till högt blodtryck.

Det är alltså därför man kan bli så starkt påverkad av lakrits.

Förutom att ämnet är 50 gånger sötare än socker – och man kan ju föreställa sig vad det gör för insulinpåslaget – så kan risken för hemolys (blödning) öka och som en bieffekt nämns även hjärtsvikt och hjärtstillestånd.

Andra symptom är huvudvärk och letargi – ett “dvalliknande tillstånd, sjuklig slöhet, onaturligt tung sömn, dvala; slöhet, håglöshet, försoffning, apati, leda“.

Hög konsumtion av lakrits, speciellt för människor som lider av högt blodtryck eller hjärtbesvär, kan få allvarliga konsekvenser. Med ökad konsumtion är dess toxiska effekter uppenbara inom några dagar eller en vecka.

…så kul var det alltså med lakrits. Det var lite roligare innan jag hade just den här kunskapen. Å andra sidan har jag bestämt mig för att stärka min kropp och rensa bort det som sliter och försvagad, så det var ändå inget svårt val.

Källa: herbs200.com

Är du intresserad av läkande kost för just dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.