Hudutslag / eksem

Hudutslag och eksem kan vara fullständigt mentalt nedbrytande – särskilt om de kliar – och de väcker så många frågor.

Närbild på ett torrt orangegult lönnlöv mot grått grus.Vad är detta, varifrån kommer de, vad vill de och varför blossar de upp?

Själv har jag fått röda utslag som blossat upp på samma ställe händerna, på ankeln och i nacken. Förvisso klassiska ställen för utslag, men – varför? Särskilt upplever jag att de kommit i lägen där jag varit utmattad, mitt immunförsvar lågt, när jag har ätit något sockersött eller stressat mycket.

Naturligtvis förstår jag att det är en reaktion som kommer inifrån mig själv. Det är min egen kropp som svarar på någonting jag varit i kontakt med – om det så är någonting jag ätit eller rört vid, det handlar om min egen kropp.

Eftersom vi alla är olika kan varje utslag eller eksem dyka upp av flera olika anledningar…

* …sockerkonsumtion och svamptillväxt (Candida) kan leda till hudutslag
* …miljögifter i kroppen kan ta sig uttryck som utslag eller eksem
* …födoämnesallergier och reaktioner på kosten kan ge reaktioner
* …stress kan provocera hela systemet till reaktioner i huden, på grund av att immunförsvaret försvagas
* …och så vidare, du kanske har någon egen idé?

Det brukar sägas att “huden är kroppens tredje njure”, eftersom det som njurarna inte har möjlighet att hantera och rena kan utsöndras – genom huden. Därför kan både det ena och det andra blossa upp.

I kinesisk medicin ser man till var dessa utslag dyker upp, för att det kan ge en hänvisning om var i kroppen det finns en obalans. Är det som finnar och utslag på hakan, kan det indikera obalans i underlivet och gyndelarna, för att nämna ett exempel.

Man säger yogiskt att eksem och hudutslag är kopplade till hjärtatdet fjärde chakrat – och kanske är de utslag som blossar upp på armar och händer särskilt tydliga, som är en “förlängning” av hjärtats område – i samma höjd men ut åt sidorna.

Källa:  Chakrasystemet, Göran Boll

Håller du känslor inom dig eller har du en ventil att släppa ut dem genom, på ett konstruktivt sätt? Är det någonting du vill kunna släppa ut för att gå vidare?

Är du intresserad av mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning för dig, eller att hitta lugnande personlig yoga?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.