…lergryta

Jag tycker mycket om min lergryta – den är både praktisk och behändig! Dessutom sköter den sig i stort sett själv, man sätter ugnen på runt 200 grader och ställer in grytan medan ugnen fortfarande är kall.

Det gäller bara att blötlägga lergrytan i en kvart-tjugo minuter innan i ljummet vatten, så att den tål värmen.

En tom Schlemmertopf-lergyta med lock på.Jag laddar den full med till exempel kyckling, grönsaker och kryddor innan den langas in i ugnen i 1,5 timme och – voilá! – så har jag en god middag!

Visst kollar jag till den med jämna mellanrum under tiden, men den behöver inte passas som om jag steker någonting i en stekpanna. Maten sköter sig själv medan jag gör någonting annat. Dessutom har jag troligen mat sedan så att det räcker i flera dagar. Mycket praktiskt!

Den blir rykande het, dock. Så var rädd om händerna och ansiktet när du gläntar på locket, det stiger upp en väldigt varm ånga.

Experimentera själv, det finns många recept på nätet för en “Schlemmertopf”.

Lycka till!