FAQ om läkande kost


Varför ska jag äta som du gör?

Det ska du absolut inte göra, du ska helst av allt äta det du mår bra av. Det här är alltså ingen diet eller kortsiktig bantningsmetod som ska göra underverk på kort tid – det är ett sätt att leva i balans med sig själv, under en längre tid.

Utifrån dina förutsättningar kan vi gemensamt komma fram till vad som passar dig bäst och det är utifrån bland annat blodgrupp, blodsockerkurva, pH-värde, hormonbalans, vitamin- och mineralnivåer, inflammatoriska processer och
så vidare. Om jag inte kan hjälpa dig initialt rekommenderar jag gärna en näringsterapeut.

* * * * *

Vad anser du är fördelen med ditt sätt att äta?

Med utgångspunkt i dagens stressiga livsstil, fokuserar jag på att balansera kroppens egna, naturliga funktioner och stärka dem.

Det handlar bland annat om att hålla blodsockernivån så stabil som möjligt under dygnet, att stärka sköldkörteln i dess arbete med att stabilisera hormonbalansen, att hjälpa kroppens pH-värde så att vi varken är försurade eller basiska – och många andra funktioner.

Det handlar helt enkelt om en behaglig nivå av balans i kroppen, som vi kan hjälpa genom att äta rätt sorts näring för syftet. Men det handlar även om att ta bort den typ av mat som inte stärker och balanserar utan snarare skapar slitage och obalans… även detta ger jag förslag på för respektive person.

Kombinationen av läkande kost och lugnande yoga anser jag vara optimal!

* * * * *

Vad är det som säger att du har rätt?

Bra fråga…  jag tycker personligen att “tanken” bakom balansen både i livet och i maten funkar för mig, så att jag vill dela med mig av det till andra. Man brukar säga att “när man är frisk vill man en massa saker, men när man är sjuk vill man bara en enda sak – att bli frisk” och det håller jag med om.

Jag vet hur det känns att vara trasig och eftersom min resa tagit flera långa år, har jag förstått att jag kan hjälpa och stötta andra i liknande situation under en kortare tid – om man är öppen och mottaglig för informationen, förstås.

Min kosthållning kräver en hel del eget ansvar, är man positiv till det och förändringar så kan det vara lättare.

Det helt och hållet upp till dig att utvärdera om du mår bättre eller sämre av mina råd till dig, det finns inga tvång – bara rekommendationer.

* * * * *

Vad är det för diet du rekommenderar?

Min kosthållning är egentligen ingen diet – det är en rekommendation efter varje människas personliga förutsättningar och någonting jag lärt mig om genom egen erfarenhet, genom att studera och gå kurser för dem som gått före, samt att själv må så mycket bättre idag. Det motiverar mig.

* * * * *

Hur kommer du fram till vad just jag ska äta?

Genom ett samtal/en session på 1,5 timme där  jag tar reda på det jag vill och behöver veta om dig. Före vårt möte får du svara på frågor om din kost och din fysik, så att jag har grunderna om dig innan vi sätter oss ner tillsammans.

Det är dina svar och det du berättar som jag sätter i fokus – sedan förklarar jag mina val och rekommendationer, varför jag gör och tänker si eller så. Meningen är ju att du ska kunna klara av din kosthållning själv framöver, så det är viktigt för mig att vara tydlig för din skull.

* * * * *

Vad får jag med mig från en näringsrådgivning?

Förhoppningsvis inspiration, optimism och hopp!

Dessutom får du med dig tre listor; en med rekommenderade livsmedelsgrupper för dig, en med instruktioner gällande tillagning av maten och en specifik lista för dig – om vad du ska tänka på gällande den information du gett mig.

Om du till exempel lider mycket av värk i leder kan jag förklara för dig vad det är i kosten som påverkar denna värk och ge rekommendationer om hur du ska minimera den belastningen. Men till syvende och sist är det du som har ditt eget ansvar, jag kan bara ge dig mina rekommendationer.

* * * * *

Rekommenderar du denna kost för barn?

Absolut. Kanske särskilt barn till och med. Barn som växer är mest påverkbara och reagerar snabbare på det vi äter idag, både på gott och ont. När det gäller mängden socker vi har i maten, till exempel, är vi uppe i cirka 70 kr per person och år i Sverige – och det går knappt att föreställa sig vad det gör med ett barn.

Och då tänker vi knappt på frukt, torkad frukt som russin, kex, saft – socker.

Vi vuxna har ett enormt stort ansvar för att bygga våra barns kroppar och välmående på stärkande näring, men det känns som att många tror att “nån annan” kommer att lösa problemet. Resultatet blir i värsta fall sjuka barn och då kanske vi reagerar.

Med min tanke bakom kosthållningen, äter man en balanserad näring redan från början och står stadigare i livet.

* * * * *

Varför måste man ta bort goda saker ur kosten?

Mycket av det här handlar om “tycke och smak”, men generellt har vi människor sedan urminnes tider haft ett positivt förhållande till kolhydrater. Eftersom vi på grottfolkets tid saknade kolhydrater i naturen och behövde viss energi och explosivitet för att kunna springa ifrån vilda djur, smakar kolhydrater som bär och rötter alltid sött och gott.

Det finns tre saker som absolut tilltalar vårt belöningssystem och får oss att känna stor tillfredsställelse; sex, sömn och mat.

Idag är butikerna fullbombade med socker, det vita och raffinerade som förstör mer än det gör gott – även om det smakar gott. Stenålderskroppen vi lever i kan inte hantera det socker vi idag tömmer i oss i form av läsk, godis och skräpmat.

Denna obalans tar sig uttryck i “sjukdomar” (jag kallar det helst för obalanser) och sen hoppas vi ofta att nån annan löser problemet och tar hand om oss, när vi inte själva orkar bry oss.

I framtiden kommer vi att behöva klara av att hantera vår egen hälsa på ett helt nytt sätt, redan nu ser vi stora brister inom svensk sjukvård – vad är det som säger att du kommer att få stå först i kön den dag du möjligen behöver hjälp?

Vi gör rätt i att tänka före, att förebygga och förhindra stora problem. Lyssna på dem som redan varit sjuka, det är inte värt att må så dåligt för att kunna äta det som är “gott”…

* * * * *