Vikten

En skugga på en skogsväg, något rund i formen. För tjock? Den här sidan handlar absolut inte om att banta och i första hand gå ner i vikt – det handlar om en helhet. Att hitta en hållbar balans i livet och att acceptera den man är. Att lära sig att kunna må bättre i sig själv. Men jag vill ändå nämna vikten.

Är du onödigt hård mot dig själv…?

…aldrig nöjd med vad du väger och tänker konstant på vad du äter, petar i maten och avstår hellre – eller kan du inte hitta ett stopp och bara äter, äter, äter och …äter? Lider av att gå upp mer och mer i vikt?

Försöker du att tappa vikt men känner att du bara står och stampar, att det inte händer någonting på vågen? Att det gör dig galen, för om du bara var smal skulle allting kännas mycket bättre?

Vi lever i en stressande tid, det ligger nära till hands för många att faktiskt självmedicinera med mat och dämpa nedtryckta känslor som vill bubbla upp – fastän vi förmodligen inte är medvetna om vad vi gör. Maten och det vi äter frigör dopamin i våra hjärnor, eftersom näring är en del i vårt belöningssystem, precis som sömn och sex.

Därför är det också extra skönt att äta socker, det ger stor effekt.

Det är lätt att äta någonting gott för kicken, vi söker välbefinnande och det kommer lättare än vi tror genom maten. Många säger spontant till mig att “jag skulle aldrig kunna slut äta…” mackor eller socker eller dricka kaffe, och det säger något om hur stark denna kraft faktiskt är för människan.

Vi blir som slavar under våra biokemiska processer och substanser, inte sant?

Men ibland är det så smärtsamt att vara kvar i kroppen att vi “måste” därifrån.

En anledning till att inte ”kunna” gå ner i vikt är ett problem i hormonbalansen, särskilt om binjurarna är uttröttade så påverkar det sköldkörteln som styr ämnesomsättningen.

Men det kan också handla om en försurad kropp (Acidos), att syran sitter fast i bindväven och saknar de basiska ämnen som är nödvändiga för att kunna neutraliseras,  släppa taget och följa med urinen ut.

Det handlar om komplicerade biokemiska processer som saknar en quick fix.

Det är en helt annan sak att “rasa i vikt” av proteindrycker eller extrema dieter, möjligen når man ett snabbare viktresultat – men till vilket fysiskt pris?

Många produkter påverkar kroppens inre organ och organsystem, till exempel de som innehåller sojaprodukter, som på grund av fytoöstrogenet går in och påverkar sköldkörteln – och därmed även ämnesomsättningen…

Dessutom kan en hastig viktnedgång vara knepig att behålla, eftersom mycket av ätandet har känslomässiga bakomliggande orsaker.
Min inre sorg och smärta kanske inte försvinner för att jag druckit vätska i två månader och tappat vikt. Och när de känslorna gör sig påminda är det svårt att avstå från att äta igen… du kanske är bekant med termen jojo-bantning.

Att istället inte kunna äta av djup ångest och oro över att gå upp i vikt, handlar om en inre känslomässig obalans av annan art. Men även där handlar det om att försöka möta sig själv och sina egna behov, under alla komplicerade lager av fasader och överlevnadsinstikter. Vem är jag, vad behöver jag och hur hamnade jag här? Ofta saknas det forum av öppenhet, förståelse och medmänsklighet – att ge en människa tid, utrymme och stöd för sin egen process.

Jag vill rekommendera en fantastisk människa som själv gjort denna resa genom anorexia och idag stöttar andra med ätstörningar med hjälp av yoga, nämligen Mandella, läs mer om henne på yogamandella.se.

Oavsett hur jag äter bör jag vända mig inåt för att hitta hem.

Se och lyssna på mig själv, våga möta den jag i grund och botten verkligen är – kanske för första gången – komma till ro med mina känslor och förlåta både mig själv och andra. Kanske ändra på min livssituation idag, varför leva så destruktivt och hela tiden kämpa emot?

Du skulle förmodligen unna din bästa vän ett lugnare liv.

Vill du ha hjälp med lugnande Medicinsk Yoga för egen del i din vardag, eller stöd i att hitta läkande kost för just dig i en individuell kostrådgivning?

Du når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.