…härdat transfett

Transfett är ett helt eget kapitel, när det gäller fett.

Dessa transfetter härdas genom hydrogenering, vilket innebär att fleromättade växtoljor görs om till mättade, för att vara fasta och lätthanterliga i rumstemperatur, men transfetter skiljer sig stort från tex kokosfett – som är ett stabilt mättat fett i naturlig form.

Det är alltså viktigt att skilja på industriellt härdat fett   och naturligt mättat fett – vilket är två helt olika saker.

Transfett finns främst i industriellt framställda produkter som friterad mat
som pommes frites, kakor och kex, pajer och piroger, margarin, godis
och mikropopcorn.

* * * * *

Steven Acuff skriver om fetter;

Margarin har marknatsförts som lösningen vid högt kolesterol och övervikt, fast sanningen kommer fram mer och mer – att det snarare motverkar hälsan. Margarin är ett konstgjort fett, som tillverkas genom att ta fleromättad växtolja som härdas till en fast konsistens som smör.

Massan behandlas med vätgas vid högt tryck och hög temperatur, den rengörs med ånga och blekmedel sätts in för att ta bort den grå färgen och sen tillsätts smakämnen så att det ska likna smör. Om man nu äter margarin, bör man tänka på att det är lätt att överkonsumera omega-6, vilket är inflammatoriskt.

Vid denna framställning av margarin skadas fettmolekylerna och de ändras från en naturlig böjd form till en rak form; den kallas transfettsyra och är giftig, men kroppen märker ingenting och använder den som vanligt.

Transfettsyrorna blockerar bland annat funktionen av essentiella fettsyror – linolensyra (mega-3) och linolsyra (omega-6), som kan leda till allvarliga följder för hälsan.

Forskningen har konstaterat att samband mellan härdat fett och sjukdomar som åderförkalkning, diabetes, fetma, nedsatt immunförsvar, ofruktbarhet, problem med ben och senor och till och med cancer.

Margarin provocerar fram en ökning av kolesterolet i kroppen, som en skyddsåtgärd mot det onaturliga fettet.”

* * * * *

Det är viktigt att tänka på att fetter som innehållsdeklareras som “delvis härdat fett” eller “härdat vegetabiliskt fett” kan innehålla transfettsyror.

Ordet trans– kommer alltså ifrån fettsyrornas dubbelbindningar i “trans-ställning” och det är något som våra kroppar inte kan ta till sig på ett naturligt sätt, vilket vi däremot kan med mättat, enkelomättat och fleromättat fett.

Det innebär att om våra cellväggar byggs av stela transfetter, gör det svårare för näringsämnen att ta sig in och ut. Detsamma bör gälla både för hjärnan och nervsystemets impulser, om kroppen byggs upp på transfetter.

Här kan du läsa om hälsosamma fetter som du kan implementera i din kost.

Är du intresserad av läkande kost för dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.