…glutenfria alternativ

Röda quinoa-frön på ett turkosfärgat fat.En av de vanligaste frågorna jag får, är nog den jag också ställde mig själv;

Om jag inte bör äta gluten, vad kan jag använda då?

Det finns ett antal alternativ att välja på, men det betyder inte att det vare sig smakar eller beter sig som gluten. Det kan vara bra att varar förberedd på, dock det är ju bra för din hälsa.

Det finns nämligen ingen quick fix, det är inte riktigt att bara byta en “brödsort” eller en “pastasort” mot en annan – det är ju en del i den här förändringen.

Om kroppen har börjat reagera negativt på kosten, bör man välja någonting annat för att inte fortsätta att stressa slemhinnor och immunförsvar, till exempel. Risken är att man annars provocerar fram en ännu starkare reaktion.

Gluten är ju “klistret” i bland annat veteprodukter, så det blir lite annorlunda att tillaga maten. Det alternativa mjölet håller inte ihop på samma sätt, det blir inte pasta,  pannkakor, bröd eller bakverk som du är van vid. Och inte heller den söta, välkända smaken från vete eller korn, råg och havre.

Men det blir en hälsosam vilopaus för din kropp och det är värt mycket i sig.

Var dock uppmärksam på guarkärnmjöl (E412), vilket används som förtjockningsmedel i “glutenfria” livsmedel, eftersom det kan vara starkt allergiframkallande. Det finns andra lösningar för att få maten att “hålla ihop” på andra sätt, med alternativa lösningar och bindemedel som är mer skonsamma för hälsan.

De glutenfria alternativen jag rekommenderar är till exempel;

* råris

* bovete

* quinoa


* hirs


* amaranth

Dock rekommenderar jag dem olika för respektive blodgrupp, eftersom vi verkar reagera olika på olika sorters näring och mår bäst av en individuell kosthållning.

Välj det som känns rätt för dig.

Jag rekommenderar att välja hela korn och gryn av dessa alternativa sädprodukter, eftersom våra kroppar mår absolut bäst av att råvarorna är så naturliga och oprocessade som möjligt.

Dessutom bör kornen och gryn blötläggas – för att undvika fytinsyran som påverkar kroppen negativt genom att blockera kroppens upptag av mineraler, som zink, järn, kalcium och magnesium.

Det är viktigt att veta att det faktiskt belastar kroppen att äta mjölmat – även om det är glutenfritt i form av rismjöl eller bovete – eftersom mjöl och vatten blir som “klister” i tarmpaketet. Mjöl ger också ett högt GI-värde.

Varför rekommenderar jag då inte majs? Främst för att majsmjöl har ett högt
GI-värde, det fina majsmjölspulvret blir till snabba kolhydrater som höjer blodsockret och det vill vi hålla så balanserat som möjligt för att slippa insulinresistens som kan leda till diabetes och inflammatoriska processer, bland annat.

Men även för att alla blodgrupper utom A bör undvika lektinerna i majs, som provocerar immunförsvaret.

Här kan du läsa mer om tillagningsmetoderna för att kunna tillgodogöra sig näringsämnena på bästa sätt.

Är du intresserad av läkande kost för just dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.