Läckande tarm

Närbild på en bulle och röd saft på ett vitmålat cafébord i trädgården.Allt fler av oss får läckande tarm idag.

Det är en inflammatorisk process och ett växande problem, förmodligen på grund av en kombination av de faktorer vi ofta har nära eller runt omkring oss;

* långvarigt stresspåslag – utsöndring av kortisol
* näringsfattig eller felaktig kost – för dig och din kropp
* matsmältningsproblem – för lite magsyra och bikarbonat
* oro och dålig självkänsla – tar sig ofta uttryck i magen/tarmen

Vad är det då för del av tarmen som läcker? Jo, det är tunntarmen.

Tunntarmen är 2-3 meter lång och stor som en tennisplan om den vecklas ut. Tennisplan. (Se det framför dig!) Det handlar om 250 kvadratmeter tarm som är minst sagt ordentligt veckad för att få plats i kroppen. Dessutom är insidan av tarmen klädd med villi, tarmludd, för att kunna ta upp mesta möjliga näring ur det vi äter när det bryts ner och passerar i tarmen.

Men, om tunntarmen blir inflammerad och “läckande”, betyder det att den genom slitage blir transparent och genomsläpplig – på grund av små hål.

Det kan som sagt finnas ett flertal bidragande faktorer, men kanske särskilt att man äter starka allergener som gluten och kasein – vilket är proteiner i vete och komjölksprodukter. Dessa är kända för att provocera tunntarmen och dessutom immunförsvaret. Under lång tid kan slitaget blir ett faktum.

Resultatet blir alltså små hål i tarmslemhinnan, där näringsämnen kan smita igenom utan att vara fullständigt spjälkade – till exempel polypeptider (aminosyrakedjor) istället för enstaka aminosyror, som är den allra minsta beståndsdelen av ett protein.

När dessa delar smiter ut i blodet fraktas de till levern för att hanteras, det blir på så vis en belastning för hela systemet eftersom levern inte kan bryta ner dessa – så de skickas “ur vägen” för inlagring i fettet, muskler eller i värsta fall hjärnan, då det kan ta sig förbi blodhjärnbarriären.

Idag talas det om barn med Autism och ADHD och att de i många fall blir bättre och lugnare, samt mer kommunikativa när föräldrarna har plockat bort både gluten och kasein ur kosten. Ofta har dessa barn problem med tarmarna, vilket skulle kunna ge en förklaring på obalansen.

Läckande tarm kan vara en underliggande orsak till många andra obalanser i kroppen, åtminstone var det så för mig.

När de “förvirrade” polypeptiderna inte vet var de ska ta vägen, sätter de sig alltså i huden, muskulaturen eller i vägen för signalsubstanser och kan skapa inflammatoriska processer som hudproblem, psoriasis, reumatism, ALS, och MS. Det kan även orsaka trötthet och kortisolpåslag – eftersom binjurarna producerar kortisol – kroppens eget kortison – för att stävja inflammationen.

För när binjurarna producerat kortisol en längre tid, mattas de ut och produktionen av kortisol avtar – då skyddas kroppen allt sämre mot till
exempel inflammationer.

Det är alltså av högsta vikt att laga tarmen när den läcker, för att slippa lida ytterligare av följdobalanser. Annars spelar det inte så stor roll hur nyttigt man äter, om den skyddande barriären i tunntarmen är sönder.

Ett annat problem med den trasiga slemhinnan är risken för B-vitaminbrist. Normalt produceras B-vitamin i en hel och fin tunntarm, och det är bland annat är viktigt för ämnesomsättningenimmunförsvaret och   celldelningen – samt nervsystemet. Men när tarmen är trasig och inflammerad, kan det istället leda till vitaminbrist. Dessutom kräver intag av socker en mängd B-vitamin för att bryta ner, vilket gör belastningen dubbelt så stor.

Det handlar om hjälpa kroppen tillbaka till balans med kosttillskott, att sänka stressnivån i livet med lugnande Medicinsk Yoga är ett förslag, samt att prioritera läkande kost.

Är du intresserad av en personlig yoga för dig eller en individuell kostrådgivning, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.