…hälsosamma fetter

Till att börja med; hälsosamt fett är oerhört viktigt för kroppens välmående!

Rätt fett ger de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K samt byggmaterial till hormoner och prostaglandiner (ett hormonliknande ämne) som styr kroppens funktioner på cellnivå, tex blodtryck och glatt  muskulatur.

Närbild på två hela avokados och delad, mot en turkos bakgrund.Fett behövs även för att kroppen ska orka omvandla karotin till vitamin A och mycket annat, nyckeln till den förvandlingen är gallan som utsöndras när det finns fett i maten.

Tänk bara på vilka viktiga delar i vår kropp som behöver eller består av fett;

Hjärnan består till stor del av fett. Det säger egentligen allt.

* Våra cellmembran (väggar) består delvis av fett och de bör vara flexibla och följsamma för att olika näringsämnen och vätskor ska kunna passera in och ut i cellerna.

Myelinet (isoleringen) kring våra nervtrådar, som ständigt sänder ut elektriska impulser i kroppen, består av fett. Saknas detta isolerande skikt, så kan det leda till obalanser som inflammatoriska processer i nervsystemet, till exempel MS.

Det finns tre sorters fett att rekommendera för bästa hälsa, som bygger och stöttar din kropp på bästa sätt.

* Ekologisk olivolja

Ekologiskt kokosfett  (inte det silverfärgade paketet i mejerikylen)

* Ekologiskt smör

Det finns även ett par enkelomättade fetter som är bra, särskilt olivolja, sesamolja, mandelolja och avokadoolja – om de inte värms upp vid användning.

Detsamma gäller för det enkel- eller fleromättade fettet i nötter och frön, som dock bör blötläggas och torkas i ugn innan man äter dem, för att få bort enzymhämmare som försämrar matsmältningen. Tänk bara på att nötter och frön består av omega-6, vilket är inflammationsdrivande.

Ekologisk olivolja innehåller mycket enkelomättat fett, och är därför stabil vid försiktig värmebehandling, därför passar den utmärkt till sallad. Använd den bästa kvalitén alltid extra jungfrulig (extra virgin), eftersom den är kallpressad. (De billiga sorterna tillverkas med hjälp av kemiska lösningsmedel som tex hexan och även om forskning visar att det inte finns rester av hexan kvar, är det upp till var och en att ta ställning till metoden; är det vad jag vill äta?)

Ekologiskt kokosfett innehåller 92% mättat fett, och är flytande i tropikerna men fast i ett kallare klimat.

Att kokosfettet är mättat innebär att det har en kemisk struktur som inte innehåller någon dubbelbindning och därför är det – stabilt. Mättat kokosfett har alltid varit en viktig beståndsdel i maten i tropikerna och folk där levde ett hälsosamt liv innan socker och annan raffinerad mat introducerades.

Dock handlar det om tropikerna, vilket innebär att vi kan ha det i åtanke som bor i norden, men det är ett stabilt fett som gör mycket gott. Måttlighet är bäst.

De korta och mellanlånga fettsyrorna särskilt ekologiskt kokosfett – dvs kapryl- och laurinsyra – skyddar också mot bakterier, virus och svamp i matsmältningssystemet. De stärker immunförsvaret och och dämpar även tumörbildning.

Teorin om sambandet mellan mättat fett i maten och hjärtsjukdomar samt olika sorters cancer, uppstod på 50-talet. Sedan dess har det kommit flera studier som visat klart att denna teori är fel.

Fett indelas också efter fettsyrornas längd. Det finns korta och mellanlånga kedjor av fettsyror i smör och kokosfett, medan nötkött huvudsakligen har långa kedjor, liksom även fiskolja, olivolja och andra vegetabiliska oljor.

Fördelen med korta och mellanlånga kedjor är att de absorberas direkt till levern och ger snabb energi. Fettsyror med långa kedjor tas upp av lymfsystemet och kräver en större insats av kroppen för att brytas ner. De lagras dessutom i fettvävnaden. Ironiskt nog bidrar smör mindre till viktökning än vegetabiliska oljor.

Ekologiskt smör är den lättast tillgängliga källan av vitamin A i vårt samhälle. Andra möjligheter är fiskleverolja, lever, fisk, räkor och andra animaliska matvaror – men smör brukar vara barnens favorit.

Bortsett från behovet av omega-3, bidrar mättat fett till en optimal utnjutning av alla essentiella fettsyror, det ger snabb energi och ett starkt immunförsvar. Det är därför klokt att då och då äta lite ekologiskt smör (samt avstå från margarin eller blandningar av smör och växtolja). Smör kompletteras bra av kokosfett eller kokosmjölk på burk.

Men – det är viktigt att vara restriktiv även med ekologiskt smör, eftersom även en överkonsumtion av denna komjölksprodukt kan bli en belastning för hälsan.

Idag produceras oljor som passar till den moderna automatiska fabrikstillverkningen. En hälsosam olja kan slå om och bli skadlig om den
utsätts för destruktiva effekter som värme, ljus, oxidering, härdning och homogenisering. För mycket fleromättade fettsyror – som finns i vegetabilisk olja – har tydligt visat sig gynna tumörbildning.

Vegetarianer brukar betrakta betakaroten i grönsaker som viktigast för bildandet av A-vitamin, men det är bara förstadiet – och för att betakaroten ska förvandlas till A-vitamin behövs först ett friskt matsmältningssystem.

Diabetiker och folk med svag sköldkörtel klarar inte av förvandlingen, och det gör inte heller småbarn – barn kan för övrigt bara förvandla betakaroten till en del. Omvandligen av betakaroten till A-vitamin minskar vid konsumtion av alkohol eller järnberikad mat, för mycket fleromättat fett, zinkbrist, ett flertal läkemedel och kallt väder. Det krävs iallafall tillräckligt med fett i maten för att förvandligen ska fungera.

Fiskleverolja har alltid varit den bästa garantin i Nordeuropa för att man ska täcka sitt behov av A-vitamin och D-vitamin, och det gäller än idag.

Källa: Steven Acuff, “Fett och olja, det stora missförståndet” i Naturmedicin & hälsa nr 2.

Är du intresserad läkande kost genom en individuell kostrådgivning, kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.