…bönor & baljväxter

Bönor och baljväxter är fantastiska näringskällor som finns i många olika färger, former och smaker, jag älskar bönor och variationen de kan ge.

Diverse färgglada maträtter på samma tallrik.Med fantasi och kreativitet kan man skapa olika sorters goda sallader, mos och bönröror!

Många reagerar med att säga “nej, jag får sådana gaser av bönor!” och då handlar det oftast om två grundläggande och naturliga saker.

* Vi bör äta bönor och baljväxter för vår blodgrupp, på grund av lektinerna.
* Samt tillaga dem på rätt sätt, för att slippa extra belastning på kroppen.

Bönor och baljväxter innehåller nämligen både lektiner och saponiner som kan göra matsmältningen lite knepig för de flesta av oss, så här är det:

Saponiner är ett bitterämne som känns igen för att det skummar vid kokning av bönor och baljväxter, dessutom betyder ordet sapo just “tvål” på latin och denna kemiska substans kan påverka spänningen i våra röda blodkroppar negativt – därför bör dessa livsmedel tillagas med nyfikenhet och kunskap.

Lektiner och saponiner är båda två en del av de försvarsämnen i naturen, som skyddar växterna mot skadedjur, mögel eller andra hot utifrån – det handlar helt enkelt om växtens överlevnad och det är ämnen som vi som människor, helt naturligt, inte mår så bra av. Därför ska vi tillaga dessa råvaror genomtänkt.

Resultatet blir nyttig näring som gynnar kroppen.

Att köpa och äta bönor på burk är däremot inte lika gynnsamt. Dels har bönor på burk ett högre GI-värde än dem man kokar själv och dessutom har de förmodligen inte blötlagts innan – vilket innebär att de både kan vara extra gasbildande, samt påverka dina röda blodkroppar negativt.

Köp torkade bönor, blötlägg och laga dem på egen hand – gott, nyttigt och närande!

Redo att närma dig läkande kost genom en individuell kostrådgivning? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.