…mjölksyrade grönsaker

Jag tycker att mjölksyrade grönsaker är fantastiska – och det är jag glad för, eftersom de gör så mycket gott för tarmfloran och B-vitaminproduktionen.

Närbild på ett fat med orange, mjölksyrade morötter och andra grönsaker i periferin.Om du äter mjölksyrade grönsaker finns det många olika sorter att välja på, som till exempel morötter, surkål, bönor och gurkor – bland annat från företaget Tistelvind.
Förutom B-vitamin är mjölksyrade grönsaker även rika på C-vitamin, vilket också är bra för tarmen.

Förr i tiden var det fler som mjölksyrade grönsaker själva än idag, men ännu lever det kvar och särskilt i de baltiska staterna, som Estland. Det är en naturlig konserveringsprocess som hjälper till att producera B-vitamin i tarmen och återställa tarmfloran, plus att de är basbildande – kan det bli bättre?

Processen startar genom att pressa vätska ur grönsaken som ska syras, så att den täcker grönsaken. Därefter tar det hela fart och de syras på några dagar.
En sked mjölksyrade grönsaker vid varje mål mat är pricken över i:et.

Som en motvikt till det slitage vi idag upplever på så många sätt, ger oss mjölksyrade grönsaker möjligheten att bygga upp en sund tarmflora – bara genom att äta dem. Det är som balsam för kropp och själ, det.

Men då gäller det att ha en hel tarm som kan tillgodogöra sig näringen. Har man en hälsosam och frisk tarm så producerar den själv B-vitamin när vi  tillför denna naturliga och nyttiga bakteriekultur som mjölksyrningen innebär.

Dock har inte alla av oss en hel och frisk tunntarm idag. Det kan vara svårt att tillgodogöra sig näringsämnen som egentligen skulle tas upp av tarmluddet i tarmväggen, men att det är bortskavt och det är vanligt med läckande tarm.

Man kan även lida av candida, en jästsvamp som vi normalt har en del av, men som växer och frodas ännu mer av att vi äter för mycket sötsaker idag. Stress och socker skadar tarmen mer än vi anar.

Om tarmen läcker och candida frodas, bör vi även vara försiktiga med mjölksyrade grönsaker, eftersom det kan öka på jäsningsprocessen i kroppen som både kan vara smärtsamt och ställer till med obalans (gaser).

Prio ett är alltså att laga tarmen och se till att den blir frisk och hel igen – först. En rekommendation är att vända sig till en näringsterapeut eller naturläkare.

Och var uppmärksam på det du äter, så att du vet om det passar dig.

Vill du lära dig mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning, kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.