…nötter & frön

Jag älskar nötter och frön – jag har vuxit upp på nötter och frön!

Två kupade händer fulla med sötmandlar, hassel- och valnötter med skal.Dock är jag mer restriktiv idag, eftersom jag väljer passande sorter för min blodgrupp (A), samt  hanterar och tillagar dem för att undvika främmande ämnen som jag inte vill ha i min kropp.
Observera att det är viktigt för att kunna tillgodogöra sig de ämnen som är nyttiga i dem.

Nötter och frön innehåller nämligen enzymhämmare och detta är en del i växtens sätt att leva vidare. En fågel ska kunna äta nötter och frön, för att sedan flyga vidare och bajsa ut detta som passerat via mag- /tarmkanalen utan att brytas ner, för att nötterna och fröna ska kunna landa i jorden och sprida dessa växter vidare i världen.

Nu kanske det inte går till precis just så, men principen är densamma – växters överlevnad. Att inte kunna bli uppäten är ett skydd mot omvärlden. Och det påverkar i detta fall våra matsmältningsenzymer och är tungt för kroppen att hantera. Hela systemet tyngs ner.

Och hur gör vi idag? Lassar in nävar med nötter, för att vi hört att det ska vara “nyttigt”. Blir det nyttigare då? Vi måste nog pausa här en liten stund.

Nötter innehåller nyttiga omega 3-fettsyror, men även omega 6-fettsyror, som faktiskt är inflammationsdrivande.

Om vi ser till de obalanser som finns i samhället idag så uppstår de allra flesta ur inflammatoriska processer – därför ska vi vara försiktiga med det som gynnar inflammationer. Egentligen bör vi äta det som dämpar inflammationer istället.

Varför är detta så viktigt för oss just nu?

Förr i världen när människan bodde i grottor, var man överlycklig om man kunde krossa ett nötskal med en sten och få i sig lite fett och proteiner just den dagen. Idag har vi möjlighet att köpa hem kilovis med nötter på stormarknaden, ofta är de tillagade i vegetabiliska och fleromättade oljor, som bara de kan driva inflammationer.

Det är nog att äta sammanlagt en näve nötter av de sorter som är välgörande för din blodgrupp, så att kroppen slipper lägga energi på att hantera lektinerna.
Men kom ihåg att även tillaga nötterna på rätt sätt och blötlägga dem för att bli av med enzymhämmarna – annars tynger nötterna du köpt till “fredagsmyset” ner kroppen, istället för att glädja den…?

Vill du lära dig mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning, kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.