…havsalger

Havsalger är sprängfyllda av mineraler och är dessutom något av det ända som innehåller naturligt jod, vilket kan stärka sköldkörtelns funktion i hormonbalansen.

Många av oss lider brist på jod idag och detta bidrar till det utbredda problemet med underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, eftersom jod är så oerhört viktigt för sköldkörteln.

Alger är en del av lösningen – att minimera det som försvagar sköldkörtelns funktion är en annan.

“Vanligt” jodberikat bordssalt går inte att jämföra i detta läge, eftersom själva saltet i sig är kemiskt framställt och innehåller natriumklorid som är raffinerat och ofta tillsätts aluminium som klumpförbyggande medel.

Vi behöver snarare organiskt natrium, då det är alkaliskt – basiskt – och hjälper till med neutralisering i syrabildande processer som tex vid hård träning, felaktig kost och läkemedelsintag. Brist på organiskt natrium och intag av kemiskt framställt natrium bidrar till benskörhet, eftersom kroppen behöver mineraler och tar det från sina egna resurser i första hand.

Vanligt bordssalt innehåller i princip bara natrium i saltformen natriumklorid. Får man i sig för mycket natrium, t.ex. via snabbmat och saltande, hinner njurarna inte göra sig av med det.

Källa om bordssalt; www.zarahssida.se

Personligen uppskattar jag havsalger och är både glad och tacksam för det.

Det finns otaliga sorters havsalger, jag brukar äta japanska Kombu, Wakame, Arame och Nori, nu söker jag själv efter ishavsalger. I Japan, där man bor nära havet och äter cirka 4000 gånger mer alger än vi gör, har man inte samma problem med sköldkörteln.
De har förmodligen andra problem, men vi svenskar har inte för vana att äta alger och lider därför av dessa obalanser i ämnesomsättningen.

Vill du lära dig mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.