Många växter innehåller helt naturligt olika typer av försvarsämnen, för att de ska överleva i naturen och klara sig mot skadedjur, svamp och bakterier.
Men, i människokroppen blir dessa ämnen skadliga för oss, de kan påverka kroppens olika organ på ett sätt som tynger ner och sliter på hälsan.
Det kan vara intressant att veta om, sedan gör du egna medvetna val.
Några exempel på detta i vår “vanliga mat” är;
* Fytinsyra – i cerealier och vegetabilier
* Fytoöstrogen – i sojabönan
* Saponiner – i bönor och bajväxter
* Lektiner – i bönor, bajväxter, kött och grönsaker
* Goitrogener – i bland annat kålsorter
* Solanin – i nattskatteväxer eller potatisväxter
* Koffein – i kaffe, grönt och svart te, energidrycker och viss läsk
* Teobromin – koffeinliknande ämne i choklad och kakao
* Glycyrrhizin – ett ämne i lakritsrot
* Fagopyrin – i bovete
* Oxalsyra – i choklad och spenat bland annat
* Enzymhämmare – i nötter och frön
Är du intresserad av läkande kost för dig, genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.
Varmt välkommen.