Försvarsämnen i naturen

Många växter innehåller helt naturligt olika typer av försvarsämnen, för att de ska överleva i naturen och klara sig mot skadedjur, svamp och bakterier.

Men, i människokroppen blir dessa ämnen skadliga för oss, de kan påverka kroppens olika organ på ett sätt som tynger ner och sliter på hälsan.

Det kan vara intressant att veta om, sedan gör du egna medvetna val.

Några exempel på detta i vår “vanliga mat” är;

Fytinsyra – i cerealier och vegetabilier

Fytoöstrogen – i sojabönan

* Saponiner – i bönor och bajväxter

Lektiner – i bönor, bajväxter, kött och grönsaker

Goitrogener – i bland annat kålsorter

Solanin – i nattskatteväxer eller potatisväxter

Koffein – i kaffe, grönt och svart te, energidrycker och viss läsk

Teobromin – koffeinliknande ämne i choklad och kakao

Glycyrrhizin – ett ämne i lakritsrot

Fagopyrin – i bovete

Oxalsyra – i choklad och spenat bland annat

Enzymhämmare – i nötter och frön

Är du intresserad av läkande kost för dig, genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.