Glutamat/MSG (E621-625)

Du har förmodligen hört talas om tillsatsen glutamat som bör undvikas?

(Här menar jag alltså inte det saltet Natriumglutamat som finns naturligt i vissa matvaror, utan den tillsats som är smakförstärkande och kallas 621.)

Var uppmärksam här – detta “kära barn” har nämligen många namn; det kan stå  glutamat, natriumglutamat, MSG (monosodium glutamate) eller helt enkelt smakförstärkare på innehållsförteckningarna.

Här serveras lite mer information om ämnet.

* * * * *

“Smakförstärkaren Natriumglutamat som finns i buljong, kryddor, färdigmat, hel- och halvfabrikat, chips med mera är en helt onödig tillsats som ofta används för att dölja dåliga råvaror.

Färdigmat innehåller förutom glutamat även konserveringsmedel, konsistensmedel och färgämnen. Restaurangmat innehåller mycket glutamat på grund av den buljong och de kryddblandningar man använder.

Glutamat finns i det mesta som serveras på våra kända hamburgerrestauranger. Grillkryddor, Aromat och liknande blandningar består till stor del av glutamat.

De flesta barn tycker om Aromatkryddan, de använder den på mackan och strör den på maten. Den serveras på de flesta matbespisningar och kan vara förödande för ett barn som är allergisk mot glutamat och kan reagera med våldsam aggressivitet.

Önskvärt vore att kryddan helt tas bort från alla matbespisningar då ingen mår bra av den.

Glutamat tillverkas bland annat av råolja och har som biverkning personlighetsförändring, aggressivitet, minnesförlust, koncentrations- och inlärningsproblem.”

Källa: Älskade Indigobarn, Agneta Bentsen

* * * * *

“Glutamat förhöjer smaken men är även ett nervgift. Det har med andra ord en toxisk verkan på både nerver och hjärna.

I hjärnan orsakar det sjukliga förändringar, som liknar de som bildas vid Alzheimers, Parkinsons, hudsjukdomen lupus (SLE) och Huntington’s Chorea. Flera tillstånd förknippas med att “excitotoxiner” (upphetsare) ackumuleras i hjärnan, till exempel stroke, hjärnskador och migrän.

Det finns inga överviktiga labbråttor eller möss, utan forskarna måste skapa övervikten. Det gör de genom att injicera MSG vid födseln. MSG ökar utsöndringen av insulin från bukspottkörteln, vilket ledere till övervikt.

Tillverkare av MSG medger att ämnet ökar beroendet av deras produkter. Konsumenten väljer därmed dessa varor framför andra, vilket gör att man i slutändan får i sig mer gift. MSG är både beroendeframkallande och bidrar till övervikt. Det används i de flesta kinesiska restauranger.

Tillsatser som har samma effekt som glutamat/MSG:
Autoliserad jäst, hydroliserat havremjöl, hydroliserat protein, hydroliserat växtprotein, hydroliserat vegetabiliskt protein, jästextrakt, kalciumkaseinat, natriumkaseinat, vegetabiliskt protein, växtproteinextrakt.

Tillsatser som ofta innehåller glutamat/MSG:
Fabrikstillverkad buljong, fabrikstillverkad fond, maltextrakt, maltsmakämne, naturlig nöt- och kycklingsmak, naturliga smakämnen eller helt
enkelt smakämnen.”

Källa: Kanariefåglarna ryter, Ingrid Franzon med Margareta Dahlberg

* * * * *

Vill du lära dig mer om läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.