Guarkärnmjöl (E412)

Har du hört talas om guarkärnmjöl?

Det hade inte jag, ändå var det ämnet jag reagerade starkast på i mitt intoleranstest. Vilket innebär att jag ändå hade fått det i mig, ovetandes.

Guarkärnmjöl kommer ifrån en baljväxt som liknar sojabönan, vilket indikerar starka allergener, men jag hade ingen aning om att jag var känslig mot det.

Eftersom gluten är ett “klister” så tillsätter man ofta guarkärnmjöl som förtjockningsmedel i glutenfria livsmedel, mjölmixer och liknande, som behöver hålla ihop. Men det finns även i glassorter, vissa läsksorter, kakor, godis – så var uppmärksam på E412 när du läser innehållsförteckningarna, det är precis så  allergener kan vara dolda i maten.

Här följer lite mer fakta om Guarkärnmjöl, E412:

* * * * *

“Guarkärnmjöl, guargummi eller guarmjöl är en kolhydrat som utvinns ur guarväxten Cyamopsis tetragonolobas frön. Växten är en baljväxt liknande sojabönan.

Guarkärnmjöl används som förtjocknings- och stabiliseringsmedel.

Mjölet är ett av de mest använda förtjockningsmedlen, vilket beror på att det är billigt och effektivt jämfört med andra förtjockningsmedel. I effektivitet kan det jämföras med stärkelse och gelatin.

I glass används guarkärnmjöl som stabiliseringsmedel samt för att få en mer elastisk konsistens. Som förtjockningsmedel används det i till exempel ketchup. Guarkärnmjöl används inte bara i livsmedel, utan även till bantningspreparat, piller, textilier, kosmetika och vid framställning av målarfärg.

Eftersom mjölet passerar tarmen utan att tas upp av kroppen ger det normalt sett inte några problem som tillsats, och det har därför inget ADI (acceptabelt dagligt intag).

I till exempel bantningsmedel utnyttjades tidigare dess förmåga att inte brytas ner av kroppen, och mjölet ger även en viss mättnadskänsla då det sväller i magen. Det verkar samtidigt vara laxerande. Kvävningar har dock förekommit när det använts i bantningsmedel och därför är det numera förbjudet att sälja sådana produkter.

Personer som är allergiska mot sojabönor kan reagera även på guarkärnmjöl då de påminner en hel del om varandra.

Vid tillverkning har det förekommit att en del produkter innehållit stora mängder av formaldehyd som troligtvis kommit till vid desinficering av mjölet.”

Källa: E-nummerboken, Orla Zinck och Torben Hallas-Möller

* * * * *

Är du intresserad av läkande kost för just dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt väkommen.