Råa kålsorter

Jag äter gärna olika sorter ur kålfamiljen, men sällan rå nuförtiden.

Rå kål innehåller nämligen goitrogener  (efter goiter som är det engelska ordet för struma) vilka påverkar sköldkörteln negativt. Det innebär att hela hormonbalansen kan rubbas med stresshormoner, könshormoner, insulin och så vidare… jag tycker att det känns onödigt att belasta kroppen ytterligare.

Goitrogener är växtens eget naturliga skydd mot skadedjur, insekter, svamp och mögel. Hos oss människor påverkar de sköldkörteln eftersom det hindrar upptaget av jod, som sköldkörteln behöver – därav kopplingen till struma.

Men det är en enkel match att tillaga kål; ångkoka, ugnsbaka eller fräsa lätt i hälsosamt fett, för att undvika obalans i hälsan – dessutom tycker jag att det blir väldigt gott!

Kål tillhör korgblomsfamiljen, men även ruccola, rädisor, krasse, pak choi, jordnötter, jordgubbar, spenat, persikor och hirs innehåller goitrogener – med upphettning elimineras dock dessa ämnen.

Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.