Goitrogener är försvarsämnen som hämmar sköldkörtelns funktion, nämligen upptaget av jod som behövs för optimal balans. Detta kan leda till obalans i hormonsystemet och även till struma (goiter på engelska), förstorad sköldkörtel på grund av jodbrist.
Goitrogenerna finns bland annat i växter som ingår i korsblomsfamiljen, i kålväxter som kål, broccoli, brysselkål, blomkål, kålrot och ruccola, men även krasse, rädisa, senap, pak choi, sojabönan, hirs, spenat, persikor, jordgubbar och jordnötter – vilka kan påverka sköldkörteln.
Men genom att upphetta och tillaga dem kringgår man dessa goitrogener.
Sojabönan finns det dock flera anledningar att avstå ifrån iallafall, särskilt det faktum att de i stort sett inte finns att tillgå utan GMO – vilket innebär “genetiskt modifierad organism”.
Är du intresserad av läkande kost för dig genom en individuell kostrådgivning?
Du når mig via detta kontaktformulär.
Varmt välkommen.