Lektiner

Lektiner är naturliga försvarsämnen, en form av proteiner, som finns i bland annat bönor, baljväxter, grönsaker och spannmål. De är från början skapade för att driva skadedjur som parasiter på flykten och skydda mot sjukdomar… vilket säger en hel del om dess mindre trevliga egenskaper.

Mörkröda adukibönor på ett turkosfärgat fat.

Lektiner tillhör gruppen antinutrienter, som även delas med bland andra glykoalkaloiderna – det vill säga solanin i potatis och tomatin i tomater.
Men det spelar egentligen ingen roll om potatis eller tomater är gröna, de innehåller ändå ämnen som påverkar vårt nervsystem.

Konsumtion av lektiner kan leda till illamående, diarré och matförgiftning.

De kan även hämma upptaget av näring i tarmen, eftersom de kan undgå att brytas ner i tarmen och istället binder till tarmceller. Vid eventuellt läckande tarm, är det möjligt för dessa lektiner leta sig ut genom tarmslemhinnan och hamna i blodomloppet där de kan göra skada på många olika sätt – som utslag i huden eller värk i muskler.

Hur eliminerar man då dessa lektiner?

Särskilt att tillaga bönor, baljväxter, grönsaker och spannmål på korrekt sätt, är bra för att slippa undan dem;
* Blötläggning av bönor/baljväxter och säd, gärna i 12 timmar
* Kokning i nytt, fräscht vatten och ett extra vattenbyte – efter cirka 10 minuters kokning.

Eftersom jag själv väljer att helt avstår från potatis, tomat, aubergine och de övriga växterna som ingår i familjen som kallas solaningruppen, potatisväxter eller nattskatteväxter, som påverkar nervsystemet, vill jag inte heller rekommendera dem vidare till andra.

Om du är intresserad av läkande kost och individuell kostrådgivning, kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.