Meridianer / nadis

De tunna kanalerna som energierna strömmar igenom kallas för meridianer inom kinesisk medicin och nadis inom Ayurveda.

Meridianerna löper över kroppen, i banor som kan liknas vid motsvarigheten till blodets blodkärl. De ligger både ytligt och på djupet kring organen, även om de inte syns med blotta ögat.

Längs dessa meridianer eller nadis sitter ett antal akupunkturpunkter, vilka motsvarar ett organ för just den meridianen – till exempel gallans, mjältens eller leverns meridian. Genom att stimulera dessa akupunkturpunkter på till exempel foten, benet, handen eller armen kan man hjälpa flödet av energi i meridianerna.

Till exempel kan viss huvudvärk vara påverkad av gallblåsans  meridian, vilken löper utmed kroppens utsida, och värken kan mildras om du masserar tinningarna. Inte så konstigt egentligen, när man förstår varför.

Visste du till exempel att känslan ilska kopplas till levern – du har kanske hört talas om hetlevrade personer – och att det finns en punkt på foten som du själv kan stimulera för att dämpa detta?

Detta tankesätt kommer ursprungligen både från TCM, traditionell kinesisk medicin, och den indiska läkekonsten Ayurveda, och det kan både indikera var i kroppen det finns en blockering samt hjälpa till att hantera den.

Den medicinska yogan är välgörande på energisystemet, med tanke på att rörelserna och övningarna ofta syftar till att stimulera flödet i kroppen – om det så gäller blodet, lymfan, spinalvätskan eller just – energierna.

I en enskild session i den medicinska yogan är samtalet uppbyggt kring dig och hur vi kan hitta dina eventuella blockeringar, samt hitta personlig yoga, ett fåtal anpassade övningar eller ett helt pass.

Är du intresserad av det, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.