Kärlek / rädsla

Rött stenhjärta med texten "omnia vincit amor" - kärleken övervinner allt.Störst av allt är väl ändå kärleken?

För att den i sina bästa stunder kan rymma den så mycket omtanke, närhet, värme, respekt och tacksamhet. Egentligen bygger allt omkring oss på kärlek, till varandra, men även till oss själva.

Den dag det är enkelt att känna kärlek till personen i spegelbilden – oavsett tid på dygnet, antal kilon på kroppen, make-up eller inte – och tänka att allt är okej, då är man på rätt väg. Att kunna sluta upp med att slå på sig själv och istället se på verkligheten med acceptans. Tacksamhet för alla goda, fina sidor man har. Och inte söka med lupp efter det som hela tiden kan bli bättre… när finns det annars tid för vila?

Jag vet, jag jobbar fortfarande metodiskt på att tycka att min egen spegelbild är fin och som den ska vara, men jag är på väg. Jag känner mer och mer kärlek.

Motsvarigheten till kärlek är dock inte hat, det är rädsla.

Rädsla må föda hat och ilska, missunnsamhet, besvikelse och bitterhet – men vi måste komma ihåg att det främst är – rädsla. Om du möter en människa som agerar ut, skriker på dig eller beter sig respektlöst och frustrerat, så kom ihåg att det är rädsla som tar sig dessa diskutabla uttryck. Det kan vara lättare att täcka upp oro och rädsla med arga uttryck, eftersom det inte lika avslöjande, men ändå en ventil för frustration.

Det är inte okej att föra ett ohövligt och respektlöst krig med ilskan som vapen, men du kan som medmänniska se att agerandet rymmer både känslomässiga blockeringar och rädsla. Det kan för stunden verka lättare att instinktivt reagerar med hämnd, hot och att slå tillbaka verbalt. Såra den andre innan den hinner såra mig.

Men om du så tydligt plötsligt kan se att en annan person mår sämre än du, kanske det är lättare att med acceptans låta det rinna av utan att ta det personligt?

För när någon eller något triggar igång någonting i dig, vad är det då du har inom dig som reagerar? Ett känslomässigt sår som inte blivit uppmärksammat och omhändertaget? En pusselbit som saknas? Känns det som salt i ett djupt sår?

Fundera på varför du reagerar och tänk tanken att alla människor omkring dig finns i ditt liv för att du ska lära dig någonting av dem. Yogiskt säger man att dina medmänniskor och familj finns inte där av en ren slump. Vad var och en ska lära dig under den här livstiden kan förbli en gåta under en lång period, men en dag förstår du kanske. Vad tror du om det?

Ska du då agera och reagera utifrån kärlek eller rädsla?

Oavsett vad kärlek är för dig, så handlar det om att skapa så mycket glädje i livet som möjligt –  någonting att känna kärlek till eller för – vad det än är för dig. En känsla av frihet, bubblande och sprudande inom dig, en djup genuinglädje inifrån. Vad gör dig lycklig? När mår du som bäst?

Jag har ofta trott att både kärlek och glädje inkluderar en annan part, men jag kan vara lycklig och stark med mig själv. Ingen annan kan göra mig hel. Huvudsaken är att jag trivs och känner det – inifrån. Förut gjorde jag inte det.

Fören på en segelbåt, stilla vattenyta och vita moln på en blå himmel.Det handlar om att söka det som ger styrka och lugn inuti, väcker skaparglädje, skratt – det som får en att växa som person och att le inombords.

Känna värme och kärlek, då menar jag inte nödvändigtvis förälskelse – jag menar kärlek till sig själv eller andra människor, familjen, vänner eller tacksamhet över att få beskåda en vacker soluppgång över sjön en tidig morgon.

Jag vaknade många mornar i över 30 års tid och det första tanken var alldeles för ofta “nej, inte en dag till”. För att det kändes så jobbigt. Det var inte kärlek. Jag var inte kär i livet. Å andra sidan hade jag och livet ingen hatrelation heller – jag kunde bara känna att så mycket kändes så skevt och onödigt jobbigt, tröttsamt, slitigt, smärtsamt och sorgligt.

Jag var såklart inte särskilt balanserad. Men så var jag på fel plats också, det förstår jag idag. Där och då kändes det mest som att trampa vatten dag ut och dag in, med tilltagande mjölksyra i musklerna.

Det finns tillräckligt med tråkiga, stressiga och jobbiga saker i livet – så håll fast vid det fina i ditt liv! Och om någon annan säger att det du värderar högt är onödigt, dumt och värdelöst – så lyssna inte… det är din glädje.

Dina känslor kan ingen ta ifrån dig, de är alltid dina.

Vill du göra en enskild session för att hitta personlig yoga för dig, så kan du nå mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.