Candida

Närbild på åtta stycken rosaröda sockrade geléhjärtan.

Candida är en form av jästsvamp som finns naturligt i kroppens tarmflora och dess uppgift är att bryta ner osmält mat – helt enkelt att “städa upp” utan att ställa till med bekymmer.

Men dessa svampar kan växa till sig och föröka sig, särskilt med hjälp av kolhydrater och socker. Med tanke på hur många av oss äter idag, kan man lätt föreställa sig hur denna obalans breder ut sig.

Svamp skapar störningar i hela kroppen, det blir som en jäsning i tarmen som skapar gaser, men det är minst lika vanligt att få flytningar och urinvägsinfektioner, att lida av trötthet och vara sötsugen – ofta och mycket.

Torsk hos små barn är ett exempel på hur denna svamp tar sig uttryck. Moderns sockerkonsumtion under graviditeten spelar en stor roll, eftersom det är från henne barnet får sin näring. Under graviditeten är kosthållningen alltså något av det viktigaste för det växande barnet.

Hos en person med svår Candida är hela tarmpaketet stört, men svampen kan även angripa naglar och hud – till och med blodet. Det gäller att få hjälp med att balansera upp kroppen, ett tips är att söka upp en näringsterapeut för att stötta kroppen med kosttillskott, vitaminer och mineraler.

Två andra sätt är att dra ner på sockerintag och dämpa stressen i kroppen, för att skapa balans och lugn.

Det är ju så att både socker och stress försvagar immunförsvaret och därmed gör oss mer mottagliga för obalanser – vi behöver ett starkt skydd mot smärtor och obehag.

Här kan du läsa Zarah Öbergs text om kopplingen mellan bland annat Candida och Läckande tarm.

Vill du lära dig mer om läkande kost och Medicinsk Yoga för egen del, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.