Hönsägg

Jag har ett kluvet förhållande till hönsägg. Jag tycker om äggrätter i de flesta former, men jag mår inte så bra av dem i nuläget.

Närbild på två ägghalvor i utkanten på en mattallrik.Efter mitt intoleranstest blev jag avrådd från jag att äta ägg, medan många säger att hönsägg är bland de bästa proteiner som kan ätas – om de är ekologiska.

Det är nämligen viktigt för jämvikten av omega-3 och omega-6 att det är ekologiska ägg, så att de inte innehåller för mycket omega 6 och istället gynnar inflammatoriska processer. De ska vi gärna undvika så långt det är möjligt.

Prova att äta ägg och känn efter själv hur du mår.

Blir du irriterad i mage och tarmpaket, känner du att din puls ökar efter att du ätit ägg  – vilket handlar om immunförsvarets reaktion – om du blir trött av maten eller om dina glatta slemhinnor (ögon, öron, hals) börjar klia… så lutar det åt indikationer på intolerans eller överkänslighet.

Det behöver alltså inte innebära att din hals svullnar igen och du får andnöd, även om just det också kan vara ett tydligt tecken på en allergi.

För att ta reda på hur du tål hönsägg och om du saknar några vitaminer eller mineraler, kan du söka dig till en näringsterapeut som gör intoleranstester.

Är du intresserad av läkande kost för just dig genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.