Skaldjur

I skaldjur och viss fisk – särskilt tonfisk och makrill på burk – finns histaminer. Det är ett hormon och en signalsubstans som är verksam i immunförsvaret och vid allergiska reaktioner.

Det kan skapa reaktioner som svullnad, magont, andningssvårigheter, rinnsnuva, utslag, kräkningar och huvudvärk – i vissa fall kan den överkänslige drabbas av allvarligare chockreaktioner, en så kallad anafylaktisk chock.

Närbild på skaldjurstallrik med räkor, havskräftor, hummer och diverse musslor.Det kan handla om så starka allergener att en känslig person kan reagera på fisk eller skaldjur, bara genom att känna doften av dem.
Histamin finns naturligt även i tomat, hallon, jordgubbar, rödvin, ostar som parmesan och mögelostar, korv/salami, nötter och choklad.

Särskilt livsmedel som konserverats eller jästs innehåller högre halter
av histamin.

Är du intresserad av läkande kost genom en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.