Sömnens betydelse

Nattsömnen är förmodligen den period på dygnet som är mest eftersatt idag, den tid då kroppen har störst möjlighet till återhämtning, av till exempel alla organsystem, hormonbalansen, ämnesomsättningen och nervsystemet.

Tidig gryningshimmel i gul, rosa och lila. En svart kontur av en flaggstång och ett träd.Om jag inte hinner jobba, städa, tvätta kläder eller besöka sociala medier under dygnets andra timmar, kan jag stretcha lite på kvällen, minska på natten och – vips så har jag lite mer egentid. Inte sant?

Jag valde själv att jobba många nätter tidigare, eftersom mina dygn inte riktigt gick ihop sig.

Dock kopplade jag nog inte själv ihop min bristande fysik med att jag inte sov så många timmar som jag borde. Förvisso var jag trött in i ben och märg, men mer reflekterade jag inte över det. Som att till exempel binjurarna – vilka tillsammans med njurarna härbärgerar livsenergi, enligt kinesisk medicin – får jobba övertid om jag inte vilar och låter dem samla kraft. Så jag dränerade alltså mig själv på kraft genom en negativ spiral av för kort sömn.

Vad jag har förstått i efterhand, är att sömnen verkligen är kroppens chans att återhämta sig efter en stressig dag, eller flera i rad. Vila, lugn och stillhet.
I tystnaden och avslappningen kan kroppens alla system stärkas, helas och justeras av vår egen fantastiska förmåga till självläkning.

Som småbarnsförälder har jag hört att man kan känna sig fullständigt slut efter vissa sömnlösa nätter, särskilt om de är flera i rad – och det påverkar kroppen mer än vi tror, mer än till trötthet. Därför är det viktigt att få en chans emellanåt att släppa på alla krav, måsten och ansvar, att faktiskt sova ut.

En slarvigt handritad analog klocka, med svart penna på vit botten.Inom kinesisk medicin talar man om meridianklockan eller organklockan. För att förklara den enkelt, innebär det att livsenergin chi/qi och blod flödar maximalt i var och en av kroppens tolv meridianer med tillhörande organ (till exempel levermeridianen – levern) under en tvåtimmarsperiod varje dygn.

På dagtid mellan 07 och 21 är det enligt följande ordning; magsäck kl 07-09, mjälte kl 09-11, hjärta kl 11-13, tunntarm kl 13-15, urinblåsa kl 15-17, njurar kl 17-19 samt hjärtsäck kl 19-21.

Om vi sover mellan klockan 22 på kvällen och 06 på morgonen, så har dessa organ sina intervall under natten; trippelvärmaren (som sägs kontrollera vätskeflödet samt det endokrina systemet; hormoner) kl 21-23, gallan kl 23-01, levern kl 01-03, lungorna kl 03-05 och tjocktarmen kl 05-07.

Med tanke på tjocktarmens tid, är det kanske inte så konstigt att det kan kännas “nödvändigt” att gå på toaletten på morgonen vid den tiden när den jobbat färdigt och att magsäcken har sin tid mellan 07 och 09, när det vanligtvis är dags för frukost.

Om vi har möjlighet att följa kroppens egen rytm för vila och återhämtning, hjälper vi våra organ, hormonbalansen, nervsystemet och ämnesomsättningen på bästa sätt till återhämtning.

Numera sover jag så mycket jag bara kan, särskilt om jag känner att jag är på väg att tappa balansen. Helst och bäst mellan kl 22 och 06, så att jag kan stiga upp i gryningen och starta dagen med yoga – en hjälp på traven att “ställa in” kroppens alla system för dagen som kommer.

Det är sällan lätt att gå och sova vid 22, men jag vet att om det blir senare än så, så är det ännu svårare. Detta på grund av att produktionen av melatonin (det hormon som produceras i tallkottkörteln och hjälper oss på traven med dygnsrytmen, genom att göra oss sömniga) avtar något efter klockan 22, det gör att man känner sig piggare igen. Sen kan jag vara uppe alldeles för sent…

Under natten justeras även hormonerna leptin och ghrelin, det ena hämmar och det andra stimulerar aptiten. Om jag äter en lätt middag senast klockan 19 på kvällen och sedan går och sover klockan 22, så kan kroppen på bästa sätt hantera min aptit. Om sömnen kommer i obalans är det mycket lättare för mig att bli hungrig i tid och otid, även när jag inte “bör” vara det.

Är du intresserad av stöttning och hjälp med din egen dygnsrytm, genom personlig yoga och individuell kostrådgivning?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.