Mitt intoleranstestresultat

Mot slutet av 2007 blev jag rådd av min Naturläkare att göra ett test för födoämnesintoleranser, eftersom han misstänkte en inflammatorisk process – läckande tarm – i min kropp. Jag har aldrig tidigare hört talas om det han pratade om, men gick med på testet eftersom jag inte alls mådde bra.

Och efter en analys av mitt blodprov i Tyskland, fick jag resultatet på testet i januari 2008. Jodå, min läckande tarm hade gjort mig intolerant mot;

Resultat på födoämnesintoleranstest i staplar för respektive födoämne.gluten (vete, råg, korn, havre)
komjölksprodukter
hönsägg
* nötter
Dessutom fick jag maximalt utslag på;
* guarkärnmjöl (E412)
* samt en reaktion på får- och getost

Resultatet var förstås nedslående för mig – men om jag ska vara helt ärlig, så var det kanske ingen chockerande överraskning.
Jag hade länge förstått att min livsstil inte alls var bra för min hälsa, särskilt inte stressen i kombination med usel självkänsla och oförmåga att dra sunda gränser – så det var snarare en naturlig följd av ett onaturligt slitage under så många år.

Dessutom är en födoämnesintolerans på grund av läckande tarm en långsam och utdragen process, det sker inte från en dag till en annan utan genom ett utdraget och nötande slitage under en längre tid. Men när skadan väl är skedd, är det klokt att ta den på stort allvar. För när tarmslemhinnan är perforerad (skadad och därmed genomsläpplig) hamnar nämligen hela kroppens biokemi i obalans.

Immunförsvaret blir sårat och kroppen provoceras på många fronter samtidigt. Till exempel när den läckande tarmen gör att matsmältningen inte fungerar fullt ut; när de proteiner som är tänkta att brytas ner i tarmen – och återanvändas – istället smiter igenom den trasiga tarmväggen som halvsmälta peptider ut i blodbanan och betraktas som inkräktare.

Eftersom det inte är meningen, chockar det såklart hela biokemin – särskilt min leverfunktion. För när de osmälta peptiderna väl befinner sig i blodbanan kan levern inte bryta ner och använda dem korrekt, de forslas istället iväg dit där det är tänkt att de gör minst skada – i fettvävnad, huden eller i värsta fall förbi hjärnbarriären – och det kan helt enkelt ställa till med stora bekymmer. Det kan leda till obalanser som  hudutslag/eksem, diverse inflammatoriska processer  och Autism och ADHD.

I mitt fall var hela tunntarmspaketet inflammerat, vilket ledde till smärta, obehag och ren panik – särskilt när jag fick se mitt resultat på intoleranstestet. Då blev det mer påtagligt; där stod det svart på vitt att jag borde ta bort eller sluta med nästan allting jag åt! Hur då?!

Men det visade sig vara högst nödvändigt för att återhämta mig och må bättre.

Samma dag som jag fick beskedet satt jag på tåget hem med matlistor på livsmedel som jag omedelbart borde avstå ifrån och jag blev så trött och förvirrad att jag knappt såg texten som började hoppa runt på pappret framför mig, min hjärna kändes helt trög och jag tänkte… luddigt.

Vad skulle hända nu? Vad betydde det här? Och vad ska jag göra?

För mig skulle det komma att betyda en avgörande kostomläggning.

Har du gjort ett intoleranstest och vill ha hjälp med din kosthållning, eller söker du ändå läkande kost för sin kropp? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.