Göran Bolls ord om yogan

Så här säger min lärare Göran Boll, grundare av IMY – Institutet för Medicinsk yoga – och skapare av den Medicinska yogan, med sina egna ord;

“Vad är det som gör Medicinsk Yoga så tydligt verkningsfull på så många olika kategorier av människor? Ett antal specifika faktorer tonar fram:

– Väldigt många människor är väldigt stressade idag – hela sin vakna tid. Tempot är högt, och ökar ständigt. Allt fler tappar, taget, orken, lusten och energin.

– Medicinsk Yoga har i ett antal svenska studier sedan 1998 tydligt visat att den har kapacitet att skapa en “lugn och ro”-respons – ett parasympatikus-påslag
i utövaren.

– Den medvetna andningen är det mest centrala i detta. Den yogiska andningen har kapacitet att snabbt skapa lugn och ro, ge stabilitet och ny energi.

– Medicinsk Yoga sänker mätbart blodtrycket, reducerar smärta, förbättrar sömnen och får människor att uppleva ett djupa välbefinnande – allt enligt svensk forskning.

– Denna form av yoga är enkel att utöva, alla kan! Vi ser det tydligt i alla grupper. Från barn och ungdom ända upp i nittioårsåldern.

Linda Liljefelt är ett utmärkt och tydligt exempel på hur bra yogan kan fungera. När hon kom till mig 2010 var hon en splittrad, osäker, sönderstressad tjej som inte visste vad hon ville, bara att det inte var rätt i livet. “Jag mår inte bra där jag är men vet inte vart jag ska ta vägen istället.” Ett år senare ser jag en kraftfull, målmedveten, levnadsglad ung kvinna som har lämnat det gamla bakom sig och numera definitivt vet vart hon är på väg.”

// Göran Boll, IMY 2011.