Koffein är i grund och botten många växters eget försvar mot skadedjur, insekter, mögel och svamp. Och det är förmodligen långt mycket starkare och allvarligare för människokroppen än vi tror,
att nyttja.
Koffeinet är en kemisk förening som stimulerar det centrala nervsystemet och återfinns i många olika former, med olika namn i olika produkter; till exempel i kaffe, tein i grönt, svart och vitt te, teobromin i choklad, samt i Coca Cola och diverse kalla energidrycker, de senare återkommer jag till lite längre ner.
Koffeinet finns alltså i kaffeplantans böna och blir därför en del av vårt kaffe. Det finns också tein i tebuskens blad – eftersom det är den känsligaste delen för angrepp – så vi får det i våra teer, såvida det inte är naturligt koffeinfritt örtte eller kvistte.
Även teobromin i kakao är centralstimulerande, och att choklad känns beroendeframkallande kan förmodligen de flesta av oss skriva under på?
Det räknas som en form av koffein för kroppen, och i det fallet gäller “ju mörkare choklad desto högre koncentration” av teobromin.
Husdjur som hundar och katter saknar ett enzym som kan bryta ner teobromin, vilket gör att det är livsfarligt för dem att äta vår typ av choklad – det kan orsaka kräkningar, kramper och till och med döden. Även om detta inte gäller oss människor, kan det vara intressant att ägna teobrominet en tanke.
Vad är då denna kick som koffeinet framkallar?
“Jag är så trött, jag måste pigga upp mig med en kaffe” finns det väl både en och två personer som brukar tänka på dagarna – det gjorde även jag innan jag slutade dricka kaffe. Upplevelsen är att kaffe lyfter oss när vi dalar i energi, piggar upp livet lite och skärper sinnena. Gärna tillsammans med gott fikabröd.
Idag vet jag att den där lilla “kicken” av koffein egentligen är precis samma sak som ett stresspåslag som producerar kortisol och det belastar binjurarna. Det är samma sorts stress som jag har omkring mig – hela tiden. Ändå.
Det här är allvarligt, särskilt på grund av att det är binjurarna och produktionen av stresshormoner som är belastade vid utmattningssyndrom. Om jag är trött, utmattad och på gräns till utbränd, så förvärras läget ytterligare med kaffe.
Ändå känns det ju som en uppiggande kick med en kopp. Och så förknippas gärna kaffet med trygghet och känslan av eufori, eftersom slaget mot binjurarna ökar serotoninproduktionen; så hur ska jag kunna sluta med kaffe?
Den efterlängtade energi som dyker upp strax efter den där kaffekoppen, chokladkakan eller energidrycken vid 15-tiden på eftermiddagen är alltså ingenting annat än en ren och skär stressreaktion.
Du kanske känner dig mer fokuserad och skärpt, piggare för stunden – men det är dina binjurar som jobbar järnet med att försöka pumpa ut adrenalin, noradrenalin och kortisol för fulla muggar – eftersom kroppen vill skydda sig mot detta gift.
Är du – oturligt nog – redan relativt utmattad på grund av mycket jobb, vaknätter med småbarn eller stress runt omkring dig i livet, tömmer du dina binjurar på ännu mer kraft, ork och energi med varje kopp kaffe eller kaka choklad.
Plötsligt tror du att du till och med att du “behöver” den där koppen för att känna dig pigg – där har abstinensen satt sina klor i dig – och då är den negativa spiralen redan ett faktum. Tyvärr. Att vara så trött att “kaffe är det enda raka” på morgonen för att komma ur sängen, det är ett tecken på utmattade binjurar.
Det är även så att koffeinet – eller snarare reningen av koffeinet – även belastar levern. Den får jobba med att rena allt som kommer in i kroppen som inte ska vara där, vilket innebär att den får processa både miljögifter, alkohol och annat smått och gott vi får i oss både medvetet och omedvetet ständigt och jämt.
En stark och frisk lever kan jobba med en liten kopp kaffe i 2-3 timmar. Om levern dessutom är belastad och trött – vilket min är/var och det inte är helt ovanligt idag med alla stressande aktiviteter, miljögifter och annat – kan den arbeta med att rena kroppen från koffein i 12 timmar… om du sedan dricker flera koppar kaffe tar det alltså ännu längre tid. Ännu större belastning.
Din lever bör fokusera på helt andra saker än att avgifta din kropp från koffein.
Dessutom kräver en kopp koffein en oerhörd insats av levern, för att rena kroppen från detta gift. Och om levern på något sätt redan är belastad av socker eller alkohol eller miljögifter (vilket många av oss är idag), så kan det ta din lever uppåt ett helt dygn att rena till synes små mängder koffein.
Det kan vara intressant att veta och något att tänka på.
Men, kaffekonsumtion ökar även risken för – benskörhet.
Och där kan vi inte heller hoppas på mjölken i kaffet, eftersom även komjölksprodukter visat sig bidra till benskörhet. Hur kan det vara så här?
När levern ska bryta ner och processa koffein krävs vitaminer och mineraler som kalcium, magnesium, zink och järn. Detta tar kroppen från det egna förrådet – skelettet. Skelettet består förvisso av tiotalet olika mineraler, men det urholkas likväl av kaffe. Och slutligen påverkas binjurarna så starkt att kroppens stresspåslag inte går att bara vifta bort.
Det är viktigt att uppmärksamma att det även finns koffein i Coca Cola och energidrycker – där är koffeinet nästan som mest lömskt, eftersom dryckerna är kalla och därför lättare kan klunkas i större volymer – till skillnad från hett kaffe som det kanske snarare främst “smuttas” på. För att inte tala om att ungdomar dricker detta både i tid och otid.
Barn som dricker Coca Cola skapar alltså en skör kropp – bokstavligt talat – för att skelettet berövas på mineraler. Det gäller även energidrycker, så vi ser en oroande utveckling bland tonåringar idag. Aldrig förr har vi sett detta hända, konsumtionen har inte varit så hög tidigare hos så unga… men det går att bryta ett destruktivt bruk för att slippa den allvarliga belastningen på kroppen.
Utöver de hälsoproblem som redan nämnts, ökar även risken för hjärt-& kärlproblem på grund av högt blodtryck och högt kolesterol, vilket blir en reaktion i kroppen av koffeinet.
Nervsystemet belastas av giftet i och med stresspåslaget på binjurarna, vilket kan leda till depression, oro, ilska, panikångest och huvudvärk.
Dessutom kan koffeinabstinens leda till huvudvärk, men det beror på att koffeinet är kärlvidgande och när blodkärlen drar ihop sig blir passagen trängre. Men om du härdar ut genom smärtan, ökar vätskeintaget (vatten) något och kommer ut på andra sidan, kan du såklart må mycket bättre på kort tid.
Koffein påverkar även hormonbalansen, genom pressen på binjurarna, som i sin tur styr kroppens balans i form av minskad fertilitet och problem under graviditet och förlossning.
Tänk även på att koffein – både som kaffe, i te eller i Coca Cola och energidrycker – är urindrivande, så om du dricker någon av dessa drycker behöver kroppen så mycket mer vatten för att stabilisera vätskebalansen.
När jag själv ser listan på vad koffein kan “ställa till med” är jag trygg med att jag inte dricker kaffe – oavsett hur ljuvligt det doftar som nybryggt.
Men det betyder inte att det är lätt, själv slåss jag mot mitt sockerberoende. Vill du ha stöttning i att släppa ditt koffein eller tein?
Är du intresserad av läkande kost för just dig eller en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.
Varmt välkommen.