Binjurarna

Binjurarna är två små “mössor” ovanpå njurarna, som det är väldigt viktigt att vara rädd om för att ha ork och styrka – energi.

Närbild på en stor, vacker utslagen orange lilja.De är delaktiga i produktionen av stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. Och med tanke på den ständiga stress vi har runtomkring oss många timmar om dygnet idag, förstår du säkert att dessa små kompisar har fullt upp.

De jobbar i stort sett jämt, väldigt ofta övertid.

Kortisol är kroppens eget kortison – vilket innebär att det bland annat är inflammationsdämpande. Vid en inflammatorisk process i kroppen, till exempel läckande tarm vilket blir allt vanligare idag, är binjurarna alltså upptagna med att pumpa ut kortisol för kroppens balans och blir tungt belastade.

Om du har haft mycket att göra under en längre tid kan det till och med hända att binjurarna blir utmattade, att både du och de “går på ångorna” och att du känner att du är trött, hur mycket du än sover.

Binjurarna och njurarna härbärgerar livsenergin – enligt kinesisk medicin och ett österländskt synsätt. Känner du dig trött även när du sovit och särskilt på morgonen, kan det tyda på att du har trötta binjurar.

Även hormonet androgen produceras i binjurebarken, vilket omvandlas (syntetiseras) till det kvinnliga könshormonet östrogen genom en biokemisk process – och detta styr ju bland annat sexlusten för kvinnor. Mäns sexlust styrs främst av testosteron, vilket utsöndras i testiklarna.

Med tanke på att även binjurarna hör till det sexualchakrat – andra chakrat – rent yogiskt, är det kanske inte så konstigt att sexlusten är något av det som försvinner först, vid stress och pressade binjurar.
För hur ska man orka med både stress och sexlust?

Vill du hitta läkande kost för dig – som stressar din kropp minimalt – eller börja utöva personlig yoga för att hitta lugnet, når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.