Allergi & intolerans

Man kan säga att det finns flera olika sorters syn på “allergiska” reaktioner, men med snarlika ursprung – allergier, överkänsligheter och intoleranser. Dock tyder alla typer av reaktioner på ett försvagat immunförsvar.

Närbild på en ljuslila hortensias blomblad.Oavsett om halsen plötsligt svullnar igen på grund av jordnötter (alternativt någon annan stark allergen)  eller om det är en långsam process, till exempel läckande tarm för att tunntarmen blir inflammerad på grund av gluten – så är det immunförsvaret som bör stärkas upp. Bäst är att eliminera det som skapar slitaget.

De vita blodkropparna i vårt blod har i första hand till uppgift att hjälpa kroppen bekämpa virus, bakterier och baciller. Men om immunförsvaret skapar antikroppar mot allergener, och så är allergin eller överkänsligheten snart ett faktum. Ofta kommer reaktionen vid andra mötet med ämnet, då antikropparna har skapats, eller till och med flera dagar senare. Därför kan det vara komplicerat att härleda en reaktion till ett specifikt ämne, ett tips är att skriva ner kosten i en matdagbok för att kunna reda ut varifrån reaktionen kommer.

Det kan nämligen även vara så att det tar dagar innan reaktionen visar sig som trötthet, klåda, irritation, huvudvärk eller liknande. Lyssna på din kropp.

Det som hände med min läckande tarm var att tarmslemhinnan var perforerad efter många år med gluten i kosten, sömn och stress. Då var det fritt fram för osmält mat och gifter att passera rakt ut i blodbanan, vilket ledde till andra obalanser för mig.

Avstå gärna ifrån den upplevelsen om du kan, det är mitt råd till dig.

Det går alltså att påverka hur man lever sitt liv och minimera det man har omkring sig som provocerar immunförsvaret, till exempel att tänka på kosthållningen för respektive blodgrupp. Det kan innebära att lektiner uppehåller immunförsvaret mindre i onödan.

Yogiskt säger man även att allergier hör ihop med hjärtat, det vill säga det fjärde chakrat. Att det är obearbetade känslor som kommer upp till ytan och tar sig uttryck i någon form av allergi. Det är extra tydligt om utslag dessutom blossar upp på händer, armar och i höjd med hjärtat, de organ som är kopplade till det fjärde chakrat.

Källa: Chakrasystemet, Livets hjul – Själens DNA, Göran Boll

Oavsett var de allergiska reaktionerna startar och hur vi hanterar dem, är det viktigt att stärka immunförsvaret för att inte vara så mottaglig för obalanser.

Är du intresserad av lugnande personlig yoga och läkande kost genom en individuell kostrådgivning?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.