Cancer

Ett handritat hjärta, bestående av ett rosa band.Jag vill börja med att klargöra att jag är terapeut och näringsrådgivare, inte läkare – så jag varken får, kan eller ska behandla cancer.

Det finns flera hundratals olika cancerformer och de flesta av oss är berörda av cancer, genom egen erfarenhet, en anhörig eller någon annan nära oss.

Men oavsett cancerform är det i grund och botten en och samma sak, accelererad celldelning.

Vi består av 60 biljoner celler i våra kroppar, och de delar sig – hela tiden.
Det fungerar prickfritt när våra celler kan “kommunicera” optimalt på ett biokemiskt sätt med varandra. Vi har alla cancerceller i våra kroppar och det är någonting som vårt immunförsvar ska hålla i schack, om de börjar dela sig i ett högre tempo.

Men om förutsättningarna ändras och cellerna fortsätter att delas, kan det uppstå en snabbare celldelning som accelererar, tills det i värsta fall uppstår
en tumörbildning.

Faktorer utifrån kan påverka i form av kemikalier, näringsfattig kost eller en inre stress som sliter på kroppen och immunförsvaret. Det kan finnas känslomässiga blockeringar och andra otaliga anledningar – därför finns det idag inget säkert “bot” eller piller som stannar upp utvecklingen – men cancer uppstår inuti våra egna kroppar, i våra celler.

Den mänskliga kroppen strävar efter balans i sina funktioner; det är en förutsättning för att kunna må bra, om det så gäller blodsockerbalansen eller syra/basbalansen, och det är viktigt att hjälpa kroppen till återhämtning.

Det betyder absolut inte att den som får cancer får “skylla sig själv” eller har gjort något fel. Exakt hur och var cancern uppstår är troligen alltid en gåta.

Men det är viktigt att stötta och hjälpa kroppen på bästa sätt genom att lägga om sina vanor, rutiner och mönster så att kroppen får den absolut bästa förutsättningen utifrån sin egen förutsättning för att komma i balans. Vem är du? Vilken blodgrupp har du? Kroppstyp? Personlighet? När mår du som bäst i livet, vad gör du då?

Var och en väljer sin egen väg att gå, eftersom vi alla är olika.

Cancerfonden.se står att läsa; “Att cancer är en genetisk sjukdom är inte detsamma som att all cancer är ärftlig. I flertalet fall är det istället genförändringar som vi ”förvärvar” under livet som orsakar cancer.
Om vi röker, vad vi äter och hur vi solar har stor betydelse för risken att utveckla cancer”
.

Både alternativmedicinare, läkare och forskare vet idag att cancerceller har en mer gynnsam miljö i en försurad, stressad och utsatt kropp än i en kropp som är syresatt ner på cellnivå och stärkt med näringsämnen.

Man vet att konsumtion av socker bidrar till både försurning av pH-värdet och ett snabbare tempo i kroppen – därmed påverkar det även celldelningen. Alla vet vi hur en “sockerkick” kan kännas, det är ju snarare en rush än att kroppen slappnar av.

Dessutom använder sig cancercellerna av jäsningsprocessen i socker i en syrefattig miljö. Därför är det bra att helt avstå från socker i alla former, i viss mån även frukt, eftersom kroppen är så mottaglig.

Att finna lugnet och syresätta kroppen ner på cellnivå i ett yogapass eller någon yogaövning är ett annat alternativ.

Vi kan själva påverka mer än vi tror i positiv riktning. Lyssna till sig själv och göra det som känns rätt i hjärtat.

Stort lycka till, ge aldrig upp.