Kolesterol

Det går att säga mycket om kolesterol, men framför allt är det ett ämne i kroppen som är både ett fett och en alkohol till sin struktur.

Närbild på två vita, skira blommor och två små vita blomknoppar.Det anses ofta att kolesterol farligt, men frågan är snarare varför  kolesterolnivåerna är höga och vad det innebär.

Att kolesterolet är högt är nämligen en indikation.

Kolesterol bidrar inte bara till kroppens självläkning utan också till bildandet av livsviktiga hormoner, samt skyddar mot hjärtsjukdom och cancer. Det behövs för att neurotransmittern  serotonin ska kunna påverka hjärnan. Låg serotoninhalt har samband med aggressivitet, depressioner och självmordstankar.

Kolesterol finns bland annat i cellmembranen (cellväggarna) och ser till att de är genomsläppliga för vätskor, men inte gifter. Det ger cellväggarna flexibilitet och viskositet, till skillnad från om vi äter mycket transfetter, då vi riskerar att väggarna blir ett hårt och icke genomträngligt skal. Då kanske vi inte kan få i oss tillräckligt med näring genom ämnesomsättningen.

Om vi har druckit för lite vatten, måste cellerna hålla i den vätska som finns för att inte riskera uttorkning. Då är det kolesterolet som blockerar utflöde genom cellväggarna och om man skulle göra en mätning då, skulle det alltså indikera ett högt kolesterolvärde.

I boken “Din kropp skriker efter vatten” av Dr Batmanghelidj, förklaras detta närmare, du hittar texten under “mer om vatten och vätskeintag“.

Dessutom finns det kolesterol i blodkärlen som jobbar mot fria radikaler, så kolesterol betyder inte per automatik någonting skadligt. Däremot kan det vara en varning. Man kan säga att kolesterol helt enkelt är en varningsflagg för att balansen i kroppen är på väg att ställas ur spel.

Kolesterol i sig är inget giftigt ämne, tvärtom, vi producerar själva en hel del i vår lever och vi får i oss ca 30-60% från maten. Dock finns det skadat kolesterol i viss industriellt framställd mat, samt i kött och fisk som tillagats vid en hög temperatur.

“Kolesterol är det viktigaste utgångsmaterialet vid syntes av D-vitamin, av steroidhormoner såsom kortisol och aldosteron från binjurarna och av könshormoner såsom progesteron, östrogen och testosteron.”
Läs gärna mer om kolesterol på www.wikipedia.org

Du kan även läsa om kolesterol under mer om instabila fetter.

Är du intresserad av lugnande personlig yoga eller göra en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.