Försurad kropp (Acidos)

Ett rött äpple som det bitits en tugga ur, vitt fruktkött.Att kroppen blir försurad (Acidos), är ett växande problem som det ser ut idag.

Det handlar i grund och botten om att kroppen ska hantera pH-balansen i vävnad och organ – detta i förhållande till hur vi lever och vad vi äter – och att blodet ska hålla ett pH-värde på runt 7,4.

Men problemet är att mer och mer av det vi äter i större utsträckning idag är syrabildande. Det betyder att maten när den bryts ner bildar olika syror. Kroppen kan inte på egen hand göra sig av med dessa syror – de behöver basiska ämnen för att kunna neutraliseras och lämna kroppen med hjälp av urinet.

Det handlar om socker, men även socker i flytande form – alkohol – och i fast form – snabba kolhydrater.

Normalt är frukt och grönsaker basiska – men äter man mycket frukt när man har en svag matsmältning, till exempel enzymbrist på grund av mycket stress runt omkring, bildas det även syra i den undermåliga nedbrytningsprocessen.

Om man äter mycket animaliska proteiner bildas två olika syror; forforsyra och svavelsyra, men båda bidrar till att  försura kroppen.

Mineralvatten skapar syra i kroppen – och det gör även läskedrycker.

När kroppen är försurad och syran inte har nog med basiska ämnen att neutraliseras med, placeras dessa små syrakristaller i bindväv eller leder – vilket leder till ledvärk och smärtor. I sin iver att skaffa fram basiska ämnen för pH-balansen, väljer kroppen även att ta mineraler från skelettet, vilket i sin tur leder till benskörhet.

Är du intresserad av att lära dig mer om läkande kost för dig, utifrån dina egna förutsättningar, eller hitta personlig yoga som kan hjälpa dig att dämpa stressen?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.