Hjärta & blodkärl

År 2011 var hjärt- & kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken i Sverige, strax före cancersjukdomar.

Närbild på en daggkåpa med daggdroppar i.Det kan handla om obalanser kopplade till hjärtat och blodkärlen, som åderförkalkning, hjärtinfarkt
och stroke.

Så som vi stressar i vardagen idag är det kanske inte så underligt, inte heller med tanke på mycket stillasittande och den näringsfattiga mat som många lever på. Kroppen gör allt den kan för att läka och balansera sig själv, den ger inte upp i första taget – men vi kan även hjälpa och stärka den.

Många lider av ett högt blodtryck, vilket kan tyda på stress och högt tempo.

Medicinsk Yoga har visat sig vara en framgångsrik metod för att sänka blodtrycket och rehabilitera hjärtpatienter inom sjukvården – läs gärna om studierna gällande yoga mot högt blodtryck och
som sekundärprevention vid hjärtinfarkt.

Dessutom kan yoga vara ett sätt att släppa upp de känslor som kan ha varit instängda i hjärtat en längre tid, yogiskt säger man att hjärtat – det fjärde chakrat – är nära förknippat med känslor. Kom ihåg att känslominnen är tidlösa, det är inte konstigt om äldre minnen känns av långt efteråt.

Att äta läkande kost utifrån sina egna förutsättningar är stärkande, så att näringen bygger upp kroppen, istället för att slita på den.

Även att motionera varje dag för fysisk aktivitet och syretillförsel är viktigt och stärkande. Kom ihåg att en promenad i skogen är bättre än ingenting, det behöver inte innebära ett fyra mil långt Maratonlopp.

Är du intresserad av att hitta personlig yoga för dig genom en individuell kostrådgivning? Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.