Högt blodtryck (Hypertoni)

Högt blodtryck (Hypertoni) kan vara ett tecken på flera olika saker, men ofta är de alla nära sammanlänkade med varandra – främst indikerar det stress i systemet, vilket vi ju har omkring oss varje dag.

Det kan även bero på triglycerider  (blodfetter), förträngningar och  inlagringar av plack i blodkärlen, där de möjligen gått lite sönder och blivit lagade av kroppens immunförsvar, vilket gör kärlen trängre för blodet att passera i – det kräver ett högre blodtryck för att blodet ska kunna cirkulera ut i hela kroppen.

Närbild på en daggkåpa med flera vattendroppar i.Yogiskt säger man att blodomloppet är nära förknippat med hjärtat – det fjärde chakrat, vilket till exempel innebär att hela systemet faktiskt påverkas om man bär på stor sorg.
Det är ju inte så svårt att relatera till, om man tänker på vilken stressande effekt sorg och förlust har på oss människor.

En nära anhörigs död eller en uppbruten relation påverkar såklart hela kroppen, men visst kan man känna smärta så att hjärtat värker? Det kan kännas som en hjärtinfarkt närmar sig och pulsen trummar på, som om blodtrycket vore skyhögt och det fullkomligt dränerar en på energi.

Det är inte konstigt att vi reagerar och att kroppen pratar med oss.

Konsten är att lyssna inåt, att våga och kunna identifiera vad det är som talar. Det är inte fel att känna sorg och smärta, det är en naturlig del av livet. Problem kan dock uppstå när vi stänger in känslorna och inte låter dem komma fram. Någon gång vill de alltid ut, när vi inte känner efter så skjuter vi upp det på framtiden. Men det är inte alltid ett passande läge.

Högt blodtryck handlar ofta om stress, undermålig kost och för lite motion.

Medicinsk Yoga med långa djupa andetag är en fantastisk hjälp för att sänka blodtrycket, läs om studier på yoga mot högt blodtryck och om studier på yoga vid stress.

Är du intresserad av personlig yoga och läkande kost för egen del?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.