Högt insulinpåslag / Diabetes

Jag vill börja med att klargöra att jag är terapeut och näringsrådgivare, inte läkare – så jag varken får, kan eller ska behandla diabetes.

Vuxna och barn som får diabetes (typ-2) i världen blir allt fler med explosionsartad fart. Och det är egentligen inte så konstigt.

Närbild på 8 st rosaröda sockrade geléhjärtan.Diabetes kallas lätt för välfärdssjukdom, på grund av att vi idag har råd och tillgång till all slags mat och dryck; vi kan äta och dricka hur vi vill och när vi vill – det kan lätt bli “för mycket”.

Men diabetes är en obalans som även sprider sig som en löpeld i länder där man knappt har råd att äta, där man kanske snarare måste prioritera billig och näringsfattig mat som innehåller mycket snabba kolhydrater.  Och det får sina konsekvenser.

Det här är en obalans som uppkommer för att kroppens celler får en överdos av socker och inte kan ta emot mer, kort sagt. Sockret stannar kvar i blodet och man diagnostiseras med – diabetes.

Om du äter någonting sött, så reagerar din kropp med att producera hormonet insulin. Det tar hand om det socker (glukos) som frisätts i din blodbana när till exempel söta geléhjärtan brutits ner i minsta beståndsdelar, genom att “låsa upp” cellerna och släpper in sockret.

Insulinet är det nyckelhormon som hjälper glukos att lagras i muskler och fettvävnad, för att sockret i blodet inte ska bli för högt – eftersom det kan leda till skador på blodkärlen och i förlängningen ge hjärt-/kärlsjukdomar, för att bara nämna några exempel.

Det är bukspottkörteln som producerar insulin och om blodsockernivån justeras effektivt och istället går ner för lågt av detta hormon, kan det till och med dala för djupt – då producerar din bukspottkörtel istället hormonet  glukagon för att höja blodsockerhalten igen. Allt för balansen i kroppen.

Det kan vara den dippen du upplever om du blir trött när du har ätit.

Om du ofta äter eller dricker mycket som är sött – som läsk, godis och annat som brukar betecknas “fredagsmys” – pendlar dessa blodsockernivåer upp och ner i ett högt tempo. Men det handlar inte bara om godis och mys, utan mackor, pasta, potatis och andra snabba kolhydrater som juice och frukt.

Med hög belastning av socker och snabba kolhydrater, blir det allt svårare för din kropp att hantera de olika nivåerna av socker i ditt blod och om dina celler till slut blir fulla av socker och säger “stopp”, inträffar insulinresistens. Det innebär att din kropp inte längre reagerar effektivt på insulinet, som ska hjälpa sockret in i cellerna; överflöd av sött lagras som fett på din kropp och i din lever.

När insulinresistens går för långt kan det resultera i diabetes typ-2.

Obalansen kommer delvis för att vi idag har tillgång till massor att äta som är näringsfattigt men fullt av socker, för att våra kroppar inte har kapacitet för att processa så mycket socker och kolhydrater som vi konsumerar år ut och år in, i form av ohälsosam mat, godis, snacks, bröd och alkohol – för att nämna en del av det. “Fredagsmys” får plötsligt en helt annat innebörd…

Men varför blir allt fler sjuka just nu? Jo, det är för att vi stadigt sedan början av 1900-talet tappat greppet om det som är hälsosam mat; hela korn, matlagning av naturliga råvaror från grunden och måttliga mängder kolhydrater.

Förr i tiden, när vi levde i grottor, åt vi bär, rötter och nötter för att få i oss fett och kolhydrater. Idag kan vi bara kliva in i närmaste butik eller kiosk, så hänger socker i påsar. 2007 åt svenskar 17 kg sockergodis och drack 90 liter läsk per år, läs mer om detta i artikeln ”Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull”, vilket jag personligen inte tar ställning till. Men det är skrämmande att se och höra vad som händer omkring oss i samhället.

Med tanke på att jag inte längre konsumerar vare sig sockergodis eller läsk längre, innebär det att några fler äter och dricker ännu mer än så.

Jag skulle gissa att en kombination av god smak, bekvämlighet, lättja samt brist på både tid och kunskap, bidrar till att människan tillåter sig att dränkas i processad mat, halv- eller helfabrikat med tillsatsämnen, transfetter och drösvis med socker. Dessutom vet gemene man inte hur illa alla dessa komponenter påverkar oss och plötsligt dyker “sjukdomar” upp som gubben i lådan. Fastän kroppen har strävat efter balans hela tiden.

Brist på motion, främst för att många jobbar vid datorer och därför inte rör sig så mycket per automatik längre, gör att det socker vi äter inte förbränns så snabbt som det borde med hjälp av musklernas energiförbrukning, därför cirkulerar det allt längre i blodomloppet. Dessutom är motion viktigt på grund av att lymfsystemet inte har en egen “pump” och det är musklerna som sätter fart på omloppet av lymfa, vilket är avgörande för immunförsvarets styrka.

Visst är det bekvämt och gott att sitta stilla och äta socker, men det bygger tyvärr inte friska kroppar.

Och diabetes är väl ärftligt? 

Om man är intresserad av epigenetik och läser till exempel Bruce D Liptons bok “Tro, dogmer och biologi”, så förstår man att vi inte är paralyserade slavar under vårt DNA – tvärtom. Snarare har det visat sig att om jag gör som mina föräldrar gjorde, så når vi samma resultat – så vad händer om vi bryter cirkeln och börjar göra medvetna val?

“Epigenetiken har lett till insikter som radikalt förändrar vår förståelse för livets funktioner. Den bevisar att gener och DNA inte kontrollerar vår biologi, utan att DNA istället styrs av signaler utanför cellen, inklusive de energetiska meddelanden som emanerar från våra positiva och negativa tankar.”
Om Bruce D Liptons “Tro, dogmer och biologi”.

Det har även visat sig i studier att enäggstvillingar som skilts åt vid födseln inte nödvändigtvis får samma obalanser i vuxen ålder, däremot påverkas de av miljön de vuxit upp i, mat de ätit och beteendet de tagit efter andra. Läs gärna mer om epigenetikforskningochmedicin.vr.se.

Om jag gör samma sak som du, så får jag samma resultat som du – särskilt om våra genuppsättningar är väldigt lika varandra, kan man säga.

Studier visar även att brist på sömn kan påverka risken för diabetes, läs mer om detta på zarahssida.se eller sömn-skolan.

Detta innebär att ändrade kostvanor, god sömn och motion i form av en promenad varje dag kan minska risken för diabetes framgångsrikt eller hjälpa och stärka den kropp som redan strävar mot balans.

Man kan säga att blodsockerbalansen har ett stort inflytande på alla andra processer i kroppen. Så viktig är den.

Stort lycka till.