Mage & tarm

Närbild på vissen vass i vatten, som ser ut som ett trassel.Mag- och tarmproblem är ett komplicerat ämne, eftersom det finns så många olika orsaker till
diverse obalanser i området.

Detta ämne rymmer både magsäck och matsmältning, den långa tunntarmen där näringen från maten ska tas upp, tjocktarmen som absorberar vätska och återvinner den – och alla dessa obalanser som kallas för Läckande tarm, IBS/Colon Irritable, Ulcerös kolit, Crohns och vad man nu kan tänkas hitta på. Förstoppning, blödningar eller diarré, gaser, svullnad, jäsning eller förruttnelse.

Det låter inte så trevligt, men sanningen är inte alltid vacker. Det är icke desto mindre sant och fruktansvärt jobbigt att leva med.

Yogiskt säger man att känslan för jaget sitter i magen, navelchakrat – det tredje chakrat – min kraft, styrka och sättet jag ser på mig själv.

Och det är väl precis så vi lever; springer på i full fart, är livrädda för att inte hinna med, måste göra rätt och vara med överallt samtidigt. Och hur mår jag i magen…? Läcker jag energi, vågar jag stå upp för mig själv eller tillåter jag andra att köra över mig?

Magsår och magkatarr kopplas ihop med det tredje chakrat och magsäck/tunntarm, medan ändtarmsproblem och förstoppning hör till det första chakrat och tjocktarmen.

Man kan säga att undermålig matsmältning, upptag av näring, inflammation och stress är viktiga gemensamma nämnare för alla dessa åkommor och obalanser.

Men det slutar tyvärr sällan med den insikten, eftersom det bör till en förändring i livsstil för att må bättre – och det är viktigt att den känns hållbar och motiverande för att orka ta den till sig, med allt annat som ska hinnas med samtidigt. Inte sant?

Söker du läkande kost för dig, så kan vi göra en individuell kostrådgivning.

Eller kanske personlig yoga som kan hjälpa dig att dämpa stressen i kroppen?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.