Levern

Turkosfärgad tallrik med näringsrik, färgglad mat på.Levern är ett minst sagt värdefullt organ i kroppen.

Det går att se den som en distributionscentral för de energigivande näringsämnena. Genom portådern från tarmen, passerar allt vi äter via levern.

Den avgör om näringsämnena från matsmältningen ska användas som energi, återanvändas som nytt byggmaterial i andra konstellationer eller lämna kroppen som slagg. I en perfekt värld fungerar levern optimalt, men det händer saker runt omkring oss som påverkar den på olika sätt.

Förutom maten vi äter ska levern även hantera eventuella gifter som alkohol, miljögifter och koffein. Har man dessutom en läckande tarm, vilket är en inflammatorisk process där tunntarmen blir genomsläpplig, får levern även jobba med att parera halvsmälta proteiner som irrat sig ut i blodbanan genom tarmväggen och där blev det plötsligt ännu en boll att hålla i luften.

Eftersom levern inte har möjlighet att smälta näringen, så var ska den ta vägen – i blodet kan den ju inte hålla hus? Ännu ett problem att lösa.

Levern blir som en värd eller värdinna på en stor bjudning, som ska kunna jobba åt alla håll – gärna samtidigt. För vi har ju inte ens nämnt de ämnen som levern är med och producerar, till exempel kolesterol och galla – cirka 1 liter galla per dygn. Den reglerar även blodsockervärdet och bryter ner gamla blodkroppar.

Med tanke på att levern är ett väldigt värdefullt organ är det viktigt att tänka på det slitage du utsätter den för. Hur mår du till exempel dagen efter du har druckit alkohol? Hur levern hanterar dessa ämnen är en stark indikation på
dess kondition.

Några tecken på nedsatt leverfunktion kan vara;

* Svårighet att bryta ner fet mat, glansig/fet/ljus avföring, (morgon)illamående, huvudvärk, åksjuka, överkänslighet mot lukter och kemikalier, känslighet mot alkohol, parfym, avgaser och cigarettrök, torr kliande hud och kronisk trötthet – bland annat.

En nedsatt lever kan dessutom behöva 12 timmar på sig att hantera koffeinet i en liten kopp kaffe, så den sammanlagda belastningen på detta organ är kort sagt – enormt.

Själv var jag alltid ganska “sjuk” efter att jag druckit alkohol, då hade jag ibland druckit några få glas vin. En kedja är ju aldrig starkare än sin svagaste länk, och levern är en av mina svaga länkar. Idag vet jag det och är så snäll jag kan emot den och dricker till exempel varken kaffe/svart te/grönt te eller alkohol längre.

Yogiskt är levern kopplad till navelchakrat  – det tredje chakrat – och i detta chakra finns elden inom oss; kraft, vilja, styrka och självkänsla. Strax under naveln sitter vårt energicentrum.

Levern handlar om att få saker gjorda, att reagera på ett vuxet och ansvarsfullt sätt och att hantera livet. En obalans i levern visar sig som irritation, ilska och kort stubin – man brukar ju säga att någon är “hetlevrad“.

Depression, negativitet, svarsjuka och avund är andra obalanser i levern. Det finns dock akupressurpunkter att stimulera, på foten bland annat, för att balansera denna meridian.

Dessutom styr levern menstruationsprocessen, det dagliga flödet av energi och galla, vilket påverkar matsmältningen. Levern relaterar till synen, den öppnar upp i ögat och den är nyckeln till alla  känslor… var rädd om din lever.

Källa: Chakrasystemet, Yoga samt Meridiansystemet, Göran Boll

Vill du lära dig mer om läkande kost för dig genom en individuell kostrådgivning eller yoga som kan hjälpa din lever och stärka den?

Du når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.