Njurarna

Närbild på vattenyta med ringar i olika storlekar från regndroppar.Njurarnas viktigaste funktion är att upprätthålla vätske- och elektrolytbalansen i kroppen – det innebär balansen mellan olika joner i kroppen som kalium, kalcium och natrium.

Dessutom producerar njurarna hormonet EPO, som hjälper kroppen att ta upp mer syre, de omvandlar vitamin D till dess aktiva form – vilket är viktigt för kalciumbalansen – samt reglerar blodtrycket. Bland annat.

I nefronerna – de miljontals små reningsenheterna i njurarna – filtreras blodet och den vätskan blir sedan till urin.

Det kan bli tungt för njurarna om man äter mycket animaliska proteiner, eftersom nedbrytningen av dem producerar mycket fosforsyra och svavelsyra vilket kräver en stor insats för kroppen att neutralisera.

Dessutom kan man lida av njursten, vilket innebär att det bildas “stenar”. Dessa kan bildas av oxalsyra som binder till kalcium. Oxalsyra finns i bland annat choklad, spenat, mangold, rabarber, rödbetor, soja och Carambolefrukt (stjärnfrukt) – så om du vet med dig att du äter mycket, kan det vara idé att vara lite försiktig.

Inom kinesisk medicin sägs njurarna härbärgera livsenergi, vilket kan förknippas med binjurarna – som är två små “mössor” på njurarna – vilka producerar stresshormoner och är delaktiga i uttmattningssymtom.

Det gäller att vara rädd om njurarna, eftersom de är utsatta och ömtåliga.

Yogiskt säger man att känslan rädsla förknippas med njurarnadet andra chakrat. Och inom ansiktsdiagnostik ger sig njurarna tillkänna under ögonen, till exempel som påsar eller mörka ringar.

Vill du lära dig mer om läkande kost, för att hjälpa din kropp till balans?

Är du intresserad av personlig yoga, för att lära dig dämpa stressen?

Du når mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.