Inflammatoriska processer

En inflammatorisk process kan ha olika symtom i olika kroppsdelar, men med samma grundläggande problem – att det är en autoimmun reaktion.

En eldkase av grenar och sly på ett gärde, med orangegula lågor mot skyn.Enligt Nationalencyklopedin är autoimmuna reaktioner; “Sjukdomar som kan uppstå då kroppens immunsystem reagerar mot kroppsegna strukturer (autoimmun reaktion)”. 

Men det kroppen reagerar på ett främmande ämne som stör balansen – bakterier, virus eller något annat ämne som kroppen inte känner igen – och en del i förloppet är att immunförsvaret  blir “förvirrat” och till varje pris vill bli av med “ämnet”.

Till exempel är RA – reumatisk värk i leder, psoriasis eller vitiligo på huden, Celiaki (glutenintolerans), Multipel Skleros i nervsystemet, Graves/ Hashimotos i sköldkörteln, läckande tarm, Ulcerös kolit  eller Crohns i tjocktarmen och KOL i lungorna några former av inflammatoriska processer där vävnaden angripits.

Du kan läsa mer om detta på inflammationssjukdomar.se.

Värmen i inflammationen beror på att både vätska och extra många vita blodkroppar – “krigare” i immunförsvaret – strömmar till för att eliminera inkräktande virus, bakterier och andra ämnen för återskapa lugn igen.

Vad det är som provocerar våra kroppar skiljer oss åt, eftersom jag kanske inte reagerar på samma sak som du, särskilt om det handlar om livsmedel – där är vi väldigt olika, även om en hel del påverkar oss alla på liknande sätt.

Det finns flertalet “stressande faktorer” – särskilt kan socker, ett stort intag av animaliskt protein, alkohol och även frukt leda till en försurad kropp eller ett nedsatt immunförsvar.

Med en inflammation i kroppen gäller det att dra ner på och minimera det som främjar detta; genom att dämpa stressmotionera – och lära dig vilken läkande kost som är bra för dig.

Jag hade en lärare på föreläsning, som sade atten kronisk sjukdom är egentligen inget annat än en ond cirkel. Och den cirkeln är till för att brytas.”  Frågan är bara hur, vilken är nyckeln för dig?

När min egen kropp talade om för mig att jag hade en inflammatorisk process i mitt tarmpaket – läckande tarm – var min tanke att om jag med min destruktiva livsstil skapat slitage i min tarm, så kunde jag kanske välja ett sätt att stärka kroppen istället?

Jag gick in för en avgörande omläggning till läkande kost och började utöva lugnande Medicinsk Yoga – det var den rätta vägen för mig.

Men vi är alla olika, hur vill du göra?

Är du intresserad av att hitta fram till personlig yoga för dig eller göra en individuell kostrådgivning, så når du mig via detta kontaktformulär.

Varmt välkommen.